Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget börjar lätta en aning i norra Italien medan södern nu befarar det värsta

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 16:49.
Bergamo är den värsta drabbade staden i Italien som totalt har registrerat över 8 100 dödsoffer.
Bildtext Bergamo är den värsta drabbade staden i Italien som totalt har registrerat över 8 100 dödsoffer.
Bild: /All Over Press

Coronaläget i Italien har förbättrats något i de norra delarna av landet, medan läget ser ut att förvärras i södra Italien. Italien har bekräftat över 80 000 smittade, men myndigheterna räknar med att det verkliga antalet är minst fem gånger högre eller omkring 450 000 smittade.

Över 8 100 insjuknade har avlidit i Italien, vilket är det högsta dödstalet i världen före Spanien, Kina och USA.

Det innebär att toppen inte ännu är nådd och att läget kommer att förvärras ytterligare, eftersom man inte längre kan utföra fler tester då laboratorierna inte klarar av att analysera ännu fler tester.

Stränga karantänåtgärder, som har övervakats av militären i norra Italien, har lett till att smittospridningen har mattats av under de senaste dagarna.

- Siffrorna är fortfarande höga, men gudskelov ökar antalet smittade och avlidna inte längre lika snabbt, säger doktor Luca Lorini, som leder intensivvårdsavdelningen i Påve Johannes sjukhus i Bergamo, ett av de värst drabbade sjukhusen i Italien och hela världen.

Det var en hemsk känsla att inte kunna andas. Det var som att stoppa huvudet under vattnet

― Konditionstränaren Fausto Rossi

Omkring 500 läkare och sjukskötare i sjukhuset har infekterats och Lorini säger att han har skött många kolleger, vänner och deras barn under de senaste veckorna.

Lorini säger att han själv också kände av vissa symptom i början av pandemin och att det är möjligt att han nu har utvecklat immunitet mot viruset. Åtminstone 45 läkare i Italien har avlidit och över 6 000 läkare och sjukvårdare har testat positivt för viruset.

- Vi vet det innan vi drar ut i kriget och vi accepterar det, säger Luca Lorini.

Militären bygger som bäst ett nytt fältsjukhus i Bergamo som ska bemannas av 150 influgna ryska läkare och sjukskötare.

Ryssland, Kuba och Kina har skyndat till undsättning och skickat hälsovårdspersonal eller medicinsk utrustning till Italien.

Myndigheterna varnar för att toppen ännu inte är nådd, dagen efter att 712 insjuknade avled .

- Vi har inte ännu nått toppen eller kommit förbi den, även om vi ser tecken på att pandemin mattas av på vissa håll, säger en av regeringens främsta rådgivare Silvio Brusaferro

- Nedgången och hur snabb den är beror helt på vårt eget beteende, tillägger Brusafferro.

Militären har varit tvungen att transportera avlidna från Bergamo till andra städer i norra Italien eftersom både bårhusen och begravningsplatserna i staden är överfulla.
Bildtext Militären har varit tvungen att transportera avlidna från Bergamo till andra städer i norra Italien eftersom både bårhusen och begravningsplatserna i staden är överfulla.

Läget allt värre i söder

I södra Italien börjar läget likaså bli akut. Södra Italien är inte lika rikt som norra Italien och det återspeglas också i sjukhusen och deras utrustning.

- Det är frågan om timmar och inte dagar innan vi överrumplas. Det finns en verkligt stor risk för att tragedin i norr upprepas i söder, varnar regionen Kampaniens guvernör i Neapel.

På Sicilien har myndigheterna bland annat i staden Messina tagit i bruk drönare med högtalare, som övervakar att folk håller sig inomhus.

- Gå inte ut! Det är en order från Messinas borgmästare Cateno de Luca!, dundrar drönarnas högtalare då de svävar över staden.

Gatorna i regionen Kampaniens huvudstad Neapel gapar tomma på grund utegångsförbudet som infördes över hela Italien den 10 mars.
Bildtext Gatorna i regionen Kampaniens huvudstad Neapel gapar tomma på grund utegångsförbudet som infördes över hela Italien den 10 mars.
Bild: /All Over Press

Den italienska regeringen införde strikt utegångsförbud den 10 mars och på torsdagen stängdes de allra flesta produktionsanläggningar i landet.

Upp till 70 procent av alla italienska företag har satt lapp på luckan och industrilobbyn Confindustria beräknar att de ekonomiska förlusterna är mellan 70 och 100 miljarder euro per månad.

Smittospridningen har i varje fall mattats av något och omkring 10 000 av de 80 000 smittade har redan tillfrisknat.

En av dem är den 38-årige konditionstränaren Fausto Russo som snart hoppas bli utskriven från ett sjukhus nära Rom där han vårdades på intensiven i en vecka.

- Det var en hemsk känsla att inte kunna andas. Det var som att stoppa huvudet under vattnet, säger Fausto Russo som skattar sig lycklig att han överlevde.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln