Förlorade inkomster och bristande skyddsnät - ökad oro i Malaysia då coronaviruset sprids snabbt
Coronaviruset sprider sig snabbt i flera länder i Sydostasien. I Malaysia har antalet människor som har smittats ökat allra mest. Där anses läget redan vara så allvarligt att militären har kallats in för att se till att invånarna håller sig inomhus.
Georgetown, Malaysia.
Stränga regler gäller i Malaysia för att hindra att coronaviruset fortsätter att sprida sig. I medeltal har 160 människor smittats varje dag under den gångna veckan och hittills har sammanlagt drygt 2 000 malaysier drabbats.
Invånarna ska hålla sig inomhus i sina hem åtminstone ända till mitten av april. Alla skolor, universitet och idrottsanläggningar är stängda.
Det är till och med förbjudet att motionera utanför hemmet.
Bara apotek och livsmedelsaffärer får hålla öppet. Endast en person per hushåll har rätt att lämna hemmet för att göra inköp.
Restauranger och kaféer får enbart servera mat och dryck för avhämtning. Flertalet av alla serveringar är stängda.
Utbredd oro för läget och för förlorade inkomster
Gallupar visar att största delen av malaysierna är antingen oroliga eller mycket oroliga för situationen. 15 procent anser däremot att viruset inte är farligt och att regeringen har skridit till överdrivna säkerhetsåtgärder.
- Jag är hela tiden rädd för att bli smittad. Ansiktsmaskerna är slutsålda överallt så jag kan inte ens använda sådana, säger Tan Swee Yeok som arbetar på ett kafé som är specialiserat på kinesiskt örtte för avhämtning.
Samtidigt är Tan tacksam för att hon får fortsätta att jobba. Hon lyfter daglön och det innebär att hon inte överhuvudtaget skulle ha några inkomster ifall kaféet stängdes helt och hållet.
En stor del av malaysierna lyfter likaså daglön eller arbetar inom den informella sektorn. De och hundratusentals småföretagare har nu tillfälligt förlorat sina inkomstkällor när samhället nästan helt har stängts.
Vägspärrar och hårda förhör ska stoppa de trotsiga
I Malaysia är de sociala skyddsnäten obefintliga. Många människor försöker därför trotsa utegångsförbudet i hopp om att kunna tjäna sitt uppehälle.
Följaktligen har militären fått i uppgift att hjälpa polisen att se till att inga obehöriga personer rör sig utomhus. Både i städerna och på landsvägarna stannar poliser och tungt beväpnade soldater bilar och tvåhjulingar för att få veta vart de är på väg.
Också fotgängare blir förhörda. De som inte kan påvisa att de är ute för att köpa mediciner eller livsmedel blir förpassade tillbaka till sina hem, och de kan också få böter.
-Själv kör jag inte bil, men mina vänner har berättat att det är skrämmande att bli stoppad av soldater med gevär på ryggen. Jag hoppas att det får folk att stanna hemma, för annars tar det här aldrig slut, kommenterar Tan.
Stängda helgedomar efter ödesdigert bönemöte
De nya reglerna gäller också för religiösa institutioner. I det mångkulturella landet är alla kyrkor, moskéer och tempel nu stängda.
Drygt 60 procent av malaysierna är muslimer och en växande del av dem utövar en renlärig form av sin religion. Nu får de inte gå till moskéerna ens för att delta i de för de fromma muslimerna viktiga bönestunderna på fredagarna.
Hela två tredjedelar av alla malaysier som hittills har smittats av viruset har antingen deltagit i ett muslimskt massmöte eller har haft att göra med personer som deltog i det.
Uppskattningsvis 16 000 människor från alla delar av landet och från flera grannländer samlades i slutet av februari i en moské i den största staden Kuala Lumpur för att recitera koranen i flera dagar.
Mötet tog slut bara ett par dagar innan regeringen började begränsa folkets rätt att komma samman i stora skaror. Deltagarna återvände till sina hemorter och förde med sig viruset också bland annat till Indonesien, Kambodja och Vietnam.
Farlig kurragömmalek i rädsla för förvisningar
Alla de som deltog i bönemötet har uppmanats att låta undersöka sig. Ungefär tusen av dem har inte gjort det, och det förmodas att de håller sig undangömda någonstans i Malaysia.
Man vet att människor som hör till den förföljda burmesiska muslimska minoriteten rohingya deltog i mötet. Flera hundratusen rohingyer har flytt till Malaysia, en del av dem lever olagligt i landet.
Dessutom finns det upp till en miljon andra olagliga gästarbetare i Malaysia. Det antas att de här människorna inte är villiga att låta undersöka sig i och med att de är rädda för att de i så fall blir förvisade från landet.
Malaysierna befarar nu att sjukvårdssystemet blir överbelastat.
Sjukvården är mer utvecklad än i de flesta andra länderna i Sydostasien, men om antalet människor som har smittats fortsätter att öka i nuvarande takt dröjer det inte länge förrän sjukhusen är överfulla.