Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den tidigare KHL-skyttekungen Steve Moses lämnar Jokerit – JVM-måltjuven Patrik Puistola är klar för sin fjärde ligaklubb

Från 2020
Steve Moses, Patrik Puistola, tvillingarna Westerholm och Dominik Hrachovina.
Bildtext Steve Moses, Patrik Puistola, tvillingarna Westerholm och Dominik Hrachovina.
Bild: AOP

Transfermarknaden går het då ishockeyklubbarna förbereder sig inför säsongen 2020–21. I FM-ligan har JYP och Tappara gjort klart med tunga förstärkningar. KHL-klubben Jokerit väntar med att presentera nyförvärv, men har ytterligare en lucka att fylla då Steve Moses flyttar till Schweiz.

Den schweiziska ishockeyklubben SC Rapperswil-Jona Lakers meddelar att anfallaren Steve Moses representerar klubben under de två kommande säsongerna. Den 30-årige jänkaren flyttar till Schweiz från KHL-klubben Jokerit.

Den nya klubben beskriver Moses som en explosiv målgörare, som bidrar med både snabbhet och intensitet.

Steve Moses värvades våren 2012 till Jokerit av den dåvarande klubbchefen Jarmo Kekäläinen. Efter två ligasäsonger blev det braksuccé i KHL säsongen 2014–2015 där Moses noterades för 36 + 21 = 57 poäng på 60 matcher.

Moses spelade i en succékedja med Linus Omark och Petr Koukal och ytterns målsaldo räckte till en klar seger i KHL:s skytteliga.

Steve Mouses, Linus Omark och Petr Koukal var svåra att stoppa säsongen 2014–2015.
Bildtext Steve Moses, Linus Omark och Petr Koukal var svåra att stoppa säsongen 2014–2015.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Säsongen 2015–2016 försökte Moses knipa en plats i NHL-laget Nashville, men utan resultat. I stället värvades han till storklubben SKA S:t Petersburg i KHL som han representerade under två säsonger.

Julen 2017 återvände Moses till Helsingfors och det blev ytterligare två och en halv säsong i Jokerit. Poängsaldot under säsongen 2019–20 var rätt så blygsamt: 7 + 10 = 17 på 43 matcher.

Jokerit har ännu inte presenterat några nyförvärv. Däremot står det klart att backen Eemeli Räsänen fortsätter karriären i HPK och att anfallaren Ahti Oksanen flyttar till Kouvola och KooKoo.

På sin webbplats meddelar Jokerit även att assisterande tränaren Mika Saarinen och videoanalytikern Janne Hietaniemi lämnar klubben.

Nygammal tränare

FM-ligaklubben Tappara har presenterat sin tränarstab för säsongen 2020–21. Som planerat tar Jussi Tapola över som chefstränare. Tapola tränade Tappara i tre säsonger mellan 2014–2017 då klubben knep två FM-guld och ett FM-silver.

Jussi Tapola avslutade sitt senaste Tapparauppdrag med guld våren 2017.
Bildtext Jussi Tapola avslutade sitt senaste Tapparauppdrag med guld våren 2017.
Bild: Jesse Karjalainen / AOP

Tuomas Tuokkola och Konsta Karjalainen ansluter också till Tapparas nya tränarstab. Den tidigare chefstränaren Jukka Rautakorpi flyttar till kontoret och tar över Tapolas tidigare jobb som sportchef.

Tappara meddelar också att den tjeckiske målvakten Dominik Hrachovina återvänder till Tammerfors.

Den nu 25-årige målvakten kom till Tappara sommaren 2011 och flyttade sju år senare till KHL. Efter en säsong (2018–19) i Barys Astana tillbringade Hrachvovina förra säsongen i Schweiz och Tjeckien.

Hrachovina har, liksom tränaren Tapola, vunnit två FM-guld och ett FM-silver.

Tappara har också värvat en annan målvakt i Kari Piiroinen. Den 18-årige HIFK-produkten har under de två senaste säsongerna spelat OHL-juniorhockey i kanadensiska Windsor Spitfires. Piiroinen fick vakta målet i en match i årsskiftets JVM.

Santtu Kinnunen flyttar till Tammerfors från Lahtis. Den 21-årige backen har hunnit med 51 matcher i Pelicans tröja. Kinnunen NHL-reserverades sommaren 2018 av Florida.

"Kommer att få en stor roll"

På torsdagen meddelade JYP att klubben värvat anfallarna Severi Lahtinen (JYP), Patrik Puistola (Tappara) och Mikko Salmio (Ässät) samt backen Aleksi Salonen (TPS).

Patrik Puistola avslutade säsongen i KooKoo.
Bildtext Patrik Puistola avslutade säsongen i KooKoo.
Bild: Miikka Jääskeläinen / AOP

19-årige Puistola gjorde succé i JVM med sina 5 + 3 = 8 poäng på 7 matcher. I FM-ligan representerade han tre klubbar under säsongen: Tappara, Jukurit och slutligen KooKoo. Det blev på 6 + 8 = 14 poäng på 45 matcher. Puistola, som är NHL-draftad av Carolina, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Puistola har potential att vara en toppspelare på internationell nivå. Jag tror starkt på att han kommer att slå igenom på liganivå under de två kommande säsongerna. Puistola är en målskytt och han kommer att få en stor roll hos oss, säger sportchefen Mikko Viitanen på JYP:s webbplats.

JYP tappar en tung pjäs i den 25-årige lagkaptenen och backen Juuso Vainio som har skrivit ett tvåårigt avtal med svenska Växjö.

Tvillingarna flyttar hem

Lukko har i sin tur stora stövlar att fylla på anfallssidan. De svenska succétvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm lämnar nämligen Raumolaget efter bara en säsong i klubben.

28-åringarna har tecknat var sitt treårskontrakt med svenska Malmö Redhawks som de representerade i juniorålder.

I Lukko noterades Ponthus för 23 + 19 = 42 och Pathrik för 14 + 23 = 37 poäng.

– Bröderna tillsammans utgör så gott som en hel kedja tillsammans och det ska bli spännande att följa deras framfart, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård på klubbens webbplats.

Diskussion om artikeln