Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lyckas Christoffer Strandberg få sina grannar att sjunga? I serien Undantagstillstånd kan du följa med finlandssvenska skådespelare i karantän

Från 2020
Uppdaterad 29.03.2020 12:15.
Christoffer Strandberg och hans hund medverkar i serien Undantagstillstånd.
Bildtext Christoffer Strandberg underhåller i tredubbel uppsättning. Också hunden Valma ställer upp som skådespelare i Undantagstillstånd.
Bild: Christoffer Strandberg, grafik Henri Salonen/Yle

I en serie kortvideor låter Svenska Yle drama en rad skådespelare kasta loss och visa hur de – eller deras rollkaraktärer – (över)lever livet i karantän.

Lyckas Christoffer få sina Sjundeå-grannar att sjunga som i Rom? Hur hanterar kristerapeuten Ben Rangel sin ångest?

Hellen Willberg med benrangeln Ben Rangel.
Bildtext Benita (Hellen Willberg) och kristerapeuten Ben Rangel.
Bild: Hellen Willberg

Vloggaren Kirsti är tar ut det bästa av situationen och distansdejtar halva stan. Klaus in da Haus sköter familjen via gruppchattar, videokonferenser och Wilma. Och det går ju bra, eller?

Josefin Sonck hemma hos sig.
Bildtext Läraren Kirsti (Josefin Sonck) jobbar hemifrån
Bild: Josefin Sonck

Videoprojektet slår många flugor i en smäll

– Vi kände att vi måste ge en chans till åtminstone en del av de skådespelare som plötsligt fått vårens alla föreställningar inställda att ändå kunna jobba vidare, säger Marina Meinander, innehållsproducent för Svenska Yle drama.

– Samtidigt vill vi ge alla därhemma underhållning och någonting att skratta åt, bland alla jobbiga och tragiska nyheter som väller in.

Henkilökuva
Bildtext Marina Meinander, innehållsproducent för Svenska Yle drama.
Bild: Mikko Koski/Yle

En viktig aspekt i projektet är också att inte be skådespelare komma till Yles studior och utsätta dem för eventuell smitta. De videor publiken kommer att få se är därför inspelade med skådespelarnas egna telefoner, i deras egna hem.

Först med att underhålla i Undantagstillstånd är fyra skådespelare med erfarenhet av stand up och komedi: Anders Slotte, Josefin Sonck, Christoffer Strandberg och Hellen Willberg. Efter det tar andra av deras skådespelarkolleger vid.

Christoffer i karantän - balkongsång - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln