Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny information: Österbottniska beväringar får resa hem under sina permissioner

Från 2020
Uppdaterad 28.03.2020 13:55.
Beväring i militärkläder står framför en tegelvägg.
Bildtext Filip Forsblom.
Bild: Privat/Filip Forsblom

Sen Filip Forsblom från Esse i Pedersöre ryckte in till Nylands brigad i Dragsvik i början av januari har mycket i livet på brigaden förändrats. Nu är beväringarna uppdelade i tre grupper för att minska smittorisken.

Fredagen den 13 mars förändrades livet på garnisonen när man fick sitt första misstänkta fall av coronasmittan.

- Min enhet var plötsligt i isolation, inte karantän utan isolation, eftersom de misstänkte att en person hade corona. Det hade han inte, men enheten vidtog flera säkerhetsåtgärder, säger Forsblom.

Beväringarna indelade i tre grupper

För att stoppa en eventuell smittospridning är nu beväringarna indelade i tre grupper i ett roterande system som byter varannan vecka. En grupp får sin utbildning på brigaden, en grupp får sin utbildning i terrängen och en grupp är på permission.

Enligt tidigare uppgifter skulle beväringarna inte längre få lämna Nyland under sina permissioner efter att riksdagen begränsade rörligheten in och ut ur Nyland. Nya uppgifter gör ändå gällande att de kan resa hem.

Beväringar får resa från och till Nyland om de är på väg hem eller tillbaka till garnisonen, men övrig pendling är inte tillåten.

Känns meningsfullt

Trots att det här inte var det som Filip Forsblom förväntade sig av militärtjänstgöringen tror han att han och de andra beväringarna kan vara till nytta för andra myndigheter.

- Just nu är det en sådan situation att vi behövs mer där än att vara inomhus i självisolering. Det är nog en väldigt speciell situation.

Just nu är Forsblom på permission. Han vet inte vilka uppgifter som väntar honom när han kommer tillbaka till garnisonen på söndag.

- Förstås ska vi hjälpa andra myndigheter. Jag förväntar mig att vi kommer att patrullera någonstans. Men annars tror jag att vi kommer att fortsätta vår utbildning.

Uppdaterad 28.3: Nya regler gör det möjligt för beväringar som tjänstgör i Nyland att under sina permissioner resa hem även om de bor utanför Nyland. Beväringar får resa från och till Nyland om de är på väg hem eller tillbaka till garnisonen, men övrig pendling är inte tillåten.
Alla berörda beväringar får en tillståndsblankett som gör det möjligt för dem att resa över landskapsgränsen.

Diskussion om artikeln