Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronakontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats skärps – alla måste fylla i förhandsformulär

Från 2020
Uppdaterad 27.03.2020 22:45.
Passagerare med munskydd och liten kappsäck på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Resenärerna ska fylla i ett förhandsformulär innan de landar i Finland.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Personer som har coronasymptom då de landar i Finland testas omedelbart, säger Ahti Kurvinen, statsrådets säkerhetsdirektör.
De striktare reglerna gäller från och med fredag.

– Det är striktare regler som gäller från och med nu. Vi följer med resenärerna från att de stiger på planet i det andra landet, tills de lämnar flygplatsen, säger Ahti Kurvinen.

På Helsingfors-Vanda flygplats landar under fredagen tre flygplan som staten ordnat med för att ta hem finländare från utlandet.

Cirka 6000 personer anländer under veckoslutet i Finland, på Helsingfors-Vanda och Åbo flygplats.

Snabbtest för dem med symtom

Det som är nytt är att resenärerna måste fylla i ett formulär innan de landar i Finland. På basis av det formuläret bestäms vilka åtgärder som måste vidtas.

Om en person som landar i Finland har symptom hänvisas hen direkt till sjukvården. I sådana fall får personen också bo i ett så kallat karantänhotell.

– Personer med symptom testas omedelbart och testresultatet är klart på ungefär ett dygn. Om testet är negativt är det bara att åka hem, är det positivt så fortsätter vården, säger Kurvinen.

En person som inte har något permanent hem i Finland transporteras också direkt till ett karantänhotell där hen får tillbringa de kommande två veckorna tills smittorisken är över.

Förbjudet att åka kollektivt

Om en person som landar i Finland efter en utlandsvistelse inte har symptom som tyder på coronavirus och har möjlighet att vara i hemmakarantän får hen åka hem direkt från flygplatsen. Den som återvänder till Finland får ändå inte åka hem kollektivt utan måste ta sig hem på annat sätt.

Om man inte själv har möjlighet att ta sig hem på annat sätt än med kollektivtrafik så ordnar staten transport hem, antingen med taxi eller buss.

Man får alltid återvända hem

Situationen i Nyland påverkar inte dem som är permanent bosatta utanför landskapet men landar på Helsingfors-Vanda flygplats.

– Man får alltid återvända hem, säger Kurvinen.

Att man håller avstånd till andra resenärer på flygplatsen är viktigt poängterar Kurvinen. Resenärerna rekommenderas hålla två meters avstånd till varandra för säkerhets skull.

– Det är extra viktigt att tänka på avståndet till andra när man plockar upp sitt bagage, säger han.

Uppdaterad klockan 22.44 med antalet personer som anländer till Finland under veckoslutet.

Diskussion om artikeln