Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronaviruset och sponsoravhopp slår hårt mot norsk längdskidåkning: "Det vore katastrofalt"

Från 2020
Heidi Weng, Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg fick fira i Östersund i februari.
Bildtext Heidi Weng, Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg fick fira i Östersund i februari.
Bild: EPA-EFE/Anders Wiklun​d

Det norska skidförbundet rapporterar om ekonomiska problem. Förbundet befarar att vårens intäkter kan bli 4,3 miljoner euro mindre än budgeterat. Dessutom tackar en storsponsor för sig efter den här säsongen.

Coronaviruset satte plötsligt stopp för skidsäsongen och det norska skidförbundet uppger att man tvingas till permitteringsåtgärder. Upp till 96 personer, två tredjedelar av de anställda, kan komma att beröras. Personer i ledande ställning inom förbundet har redan fått sina arvoden eller löner sänkta.

Vårens intäkter riskerar att bli 4,3 miljoner euro mindre än budgeterat.

– Skidförbundets situation är mycket allvarlig. Jag kan inte utesluta att det krävs ytterligare åtgärder för att säkra driften då undantagstillståndet väl är över, säger generalsekreterare Ingvild Bretten Berg.

Sponsoravhopp

Till råga på allt har storsponsorn Veidekke, som verkar i bygg- och fastighetsbranschen, valt att tacka för sig.

– Det stämmer att vi inte förlänger det samarbetsavtal som vi har haft med skidförbundet i många, många år. Det var ett beslut som vi tog före jul, säger företagets kommunikationschef Helge Dieset enligt NRK.

Veidekkes stöd har gått till sprintlandslaget och norska regionlag. Regionlagsåkare som Håvard Solås Taugbøl, Martin Løwstrøm Nyenget och Pål Trøan Aune har även gjort väl ifrån sig i världscupen.

– Om hela basfinansieringen till regionlagen faller bort, så kan vi inte upprätthålla en satsning på en acceptabel nivå. Det vore katastrofalt för norsk längdskidåkning, säger regionchefen Knut Erling Flataker till NRK.

Diskussion om artikeln