Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folksamling på distans när Earth Hour ordnas för fjortonde gången

Från 2020
Aura å med släckt belysning i samband med Earth Hour 2019.
Bildtext Så här mörkt blev det när belysningen vid Aura å i Åbo släcktes 2019. Belysningen släcks även i år.
Bild: Sami Kilpiö / WWF-Finland

I kväll ordnas världsnaturfonden WWF:s årliga klimatevenemanget Earth hour, men den här gången blir inramningen lite annorlunda på många håll. I år firas Jordtimmen på distans.

I dag släcks belysningen i hem, vid turistattraktioner och på offentliga platser runtom i världen för att uppmärksamma klimatet och miljön.

I Finland går Earth hour av stapeln klockan halv nio i kväll och den pågår, som namnet låter oss förstå, i en timme. Bland annat Finlandiahusets och Helsingfors domkyrkas belysning släcks.

Earth Hour har ordnats varje år sedan 2007 för att uppmärksamma jordbor om att klimatet och miljön behöver våra insatser för att klara sig.

Skärmarna lyser när lamporna slocknar

I början ordnades evenemanget endast i Australien och samlade två miljoner personer. I fjol deltog en mångfaldig skara människor i sammanlagt 188 länder världen över.

Uppemot 1,7 miljoner finländare deltog i evenemanget i fjol, skriver WWF i ett pressmeddelande.

I år är det däremot skralt med fysiska folksamlingar i samband med jordtimmen, eftersom coronapandemin har lett till att många länder önskar att man ska undvika folkmassor.

I stället uppmanas deltagare att koppla upp sig på nätet och samlas på distans för att följa med hur belysningen släcks på olika håll i världen.

Diskussion om artikeln