Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här kontrollerar polisen Nylands gränser – efter nio timmar hade redan över 3 100 fordon kontrollerats och en bot delats ut

Från 2020
Uppdaterad 28.03.2020 16:16.
Nu är Nyland isolerat - se video från en poliskontroll - Spela upp på Arenan

Polisen inledde övervakningen av Nylands gränser på lördag klockan 00.00 i samarbete med Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet. Polisen har kontrollerat gränserna vid olika kontrollstationer och genom rörlig övervakning.

Klockan 9 på lördagsmorgonen hade 3 152 fordon passerat kontrollstationen vid Nylands landskapsgräns, uppger polisen. 121 fordon blev avvisade från gränsen. Polisen har endast delat ut en bot hittills på grund av brott mot beredskapslagen.

Enligt polisen hade en skojare också försökt ta sig över gränsen till fots och en del av de som avvisats hade försökt ta sig till stugan. Polisens budskap var tydligt under lördagens presskonferenser: "Stanna hemma."

– Människorna har varit förstående vid kontrollstationerna och inga krissituationer har förekommit, säger operationens direktör, överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Tågen har haft få passagerare och kontrollerna har löpt lugnt och smidigt, enligt polisen.

Karta över det område där polisen kontrollerar Nylands gränser.
Bildtext På kartan ser du var kontrollstationerna ligger.
Bild: Yle / Derrick Frilund

"Kräver stora krafttag av polisen"

På förmiddagen och vid lunchtid på lördagen höll polisen två presskonferenser, en på riksväg 1 och en på riksväg 4. Reportrarna på plats undrade bland annat hur väl polisen kan sköta sina andra uppdrag då en stor del av resurserna styrs till gränserna.

– Det här kräver stora krafttag av polisen. Vi har förberett oss och vi säkrar att också brott kan utredas som vanligt, sa överkommissarie Jussi Päivänsalo vid Västra Nylands polisinrättning under den första presskonferensen.

Gränserna övervakas dygnet runt så länge begränsningarna i rörelsefriheten gäller. Beväringar stöder polisen och styr bland annat trafiken vid gränskontrollstationerna.

– Målet är att det vanliga arbetet inte ska störas, inbrotten har minskat redan nu för att folk är hemma, sa biträdande polischef Ari Karvonen vid Östra Nylands polisinrättning.

"Man kunde begränsa alkoholtillgången"

Karvonen frågades om polisen fått ingripa mer i fall där det förekommit våld i hemmet på grund av att folk nu är hemma mer än vanligt.

– Våldet i hemmen har ännu inte ökat, åtminstone så att polisen skulle ha larmats till hemmen oftare än vanligt. Men vi är beredda på att det ökar, sa Karvonen.

Karvonen sa ändå att han är orolig för finländarnas alkoholanvändning i och med att alkohol skapar en hel del jobb för polisen.

– Man kunde begränsa alkoholtillgången för att det skapar mycket arbete. Vi förbereder oss för att restaurangerna ska stängas, sa han.

Inget officiellt tillstånd krävs, men det kan försnabba gränskontrollen

På polisens hemsidor uppger polisen att man inte behöver något officiellt tillstånd för att passera Nylands gräns, men om man har följande handlingar med sig kan man komma vidare snabbare:

  • Arbetstagare: Om du reser på grund av arbetet ska du visa upp ett organisationskort eller ett motsvarande intyg som arbetsgivaren utfärdat. Om arbetsgivaren inte utfärdar organisationskort, kan anställningsförhållandet påvisas med någon annan handling eller muntligt.
  • Veterinärbesök: Visa upp ett meddelande, ett e-postmeddelande eller någon annan handling om tidsbokningen. Samtidigt ska du ange varför djuret behöver akutvård.
  • De som uträttar ärenden vid en verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården eller socialvården eller ska uppsöka vård: Visa upp en kallelse, ett meddelande eller någon annan handling om tidsbokningen. Du behöver inte berätta om ditt hälsotillstånd eller att du är socialvårdsklient. De är frågor som hör till skyddet för vars och ens privatliv.
  • Taxitrafik och tillståndspliktig persontrafik: Visa upp till exempel ett persontrafiktillstånd.

Enligt polisen kan också godstransporter som inte omfattas av förordningens tillämpningsområde bli föremål för kontroller. Då ska man visa upp ett trafiktillstånd, en fraktsedel, ett yrkeskompetensbevis eller något annat motsvarande bevis som används i tillståndspliktig trafik.

Polisen höll en presskonferens vid gränskontrollpunkten vid riksväg 1 klockan 11.15 och en presskonferens klockan 12 vid Orimattila vid gränsen mellan Nyland och Päijänne-Tavastland.

Live kl 12: Polisens presskonferens vid påfartsvägen vid Orimattila - Spela upp på Arenan

Här nedan kan du följa vår liveblogg om presskonferenserna:

Diskussion om artikeln