Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolsonaro ifrågasätter nu också de egna myndigheternas dödssiffror

Från 2020
Uppdaterad 28.03.2020 12:58.
Jair Bolsonaro hade på sig en ansiktsmask åtminstone under en del av sin presskonferens i presidentpalatset den 20 mars.
Bildtext Jair Bolsonaro har stundtals klätt sig i ansiktsmask under sina presskonferenser.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Brasilien ifrågasätter president Jair Bolsonaro den egna regeringens statistik över avlidna i covid-19. Han tror att de blåsts upp för att tjäna "politiska intressen".

Brasiliens ytterhögerpresident Jair Bolsonaro fortsätter att tona ner allvaret i virusutbrottet. Han har kontinuerligt anklagat lokala politiska ledare för att förstöra landets ekonomi genom karantäner och andra åtgärder.

Enligt de senaste siffrorna har 93 människor avlidit i sviterna av viruset i Brasilien. Flertalet av dem i delstaten São Paulo, ett nav för landets industri.

São Paulos guvernör, João Doria, var tidigare allierad med Bolsonaro, men ses numera som Bolsonaros rival och väntas ställa upp som hans motkandidat i nästa presidentval år 2022.

Bolsonaro har också tidigare riktat hård kritik mot Dorias coronaåtgärder.

Doria har uppmanat företag att hålla stängt och invånarna i São Paulo att hållas hemma, men Bolsonaro anklagar honom för att rasera ekonomin.

"En del människor kommer att dö - sånt är livet"

Då São Paulo registrerat 68 coronarelaterade dödsfall ifrågasattes siffran av Bolsonaro.

- Det är en väldigt hög siffra för São Paulo. Vi kan inte ha sifferspel bara för att gynna vissa politiska intressen. Jag tror inte på siffrorna som kommer från São Paulo, sade Bolsonaro i en tv-intervju på fredag kväll.

- Jag är ledsen, en del människor kommer att dö, sånt är livet. Man kan inte stänga en bilfabrik bara på grund av dödsolyckor i trafiken, sade Bolsonaro i samma tv-intervju.

Bolsonaro har också lanserat en reklamkampanj på tv där coronabegränsningarna kritiseras och människor uppmanas att fortsätta jobba som vanligt.

Doria anklagar Bolsonaro för vilseledande information.

Presidenten utfärdade också ett dekret där alla religiösa sammankomster skulle undantas från karantänsregler. Det dekretet stoppades av en domstol på fredagen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln