Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vitryska idrottsserierna rullar på som förr – president Aleksandr Lukasjenko tycker inte att det finns virus i landet: "Idrott är den bästa medicinen"

Från 2020
Uppdaterad 29.03.2020 15:29.
Aleksandri Lukasjenko skrattar.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko verkar inte fortfarande heller bekymra sig över coronaviruset. På lördagen deltog 75-åringen i en ishockeymatch och slog åter fast att det i hans land inte finns virus. "Issporter är den bästa medicinen mot virus", menar Lukasjenko.

Den europeiska idrotten är totalt avstannad på grund av coronaviruspandemin. Förutom i Vitryssland.

Här har till exempel den nationella fotbollsligan precis startat och ishockeyligans finalserie mellan Soligorsk och Junost Minsk är i full gång.

Ishockeyspelaren Joonas Hurris Neman Grodno slogs ut i semifinalerna. Finländaren berättade tidigare om situationen i landet.

– Presidenten hade typ sagt att man kan bota sjukdomen med bastu och vodka, sade Hurri, som inte kunde förstå hur man kunde leka med folks hälsa på det sättet.

Joonas Hurri spelar ishockey i Vitryssland.
Bildtext Joonas Hurri.
Bild: All Over Press

President Aleksandr Lukasjenko verkar fortfarande ha samma inställning till coronaviruset. I dag visade 75-åringen exempel för sina landsmän genom att delta i en ishockeyturnering i Minsk.

I samband med matcherna passade presidenten på att kommentera coronaviruset, som enligt honom inte finns i landet.

– Det finns inga virus här. Det här är ett kylskåp.

– Idrott, särskilt issporter, är den bästa medicinen mot virus, slog Lukasjenko fast enligt italienska La Gazzetta dello Sport.

Det vitryska idrottsfolket tycks ändå ha en lite annan åsikt om viruset. Enligt New York Times var det endast hälften så mycket publik och såg på premiäromgången av den vitryska fotbollsligan som det var ifjol.

Enligt vitryska myndigheter har man konstaterat 88 fall av coronavirus i landet.