Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Specialupplaga av Let's Dance redigerades på distans från Österbotten

Från 2020
En man sitter framför tre datorskärmar och redigerar video.
Bildtext Stefan Bergfors i färd med att redigera specialavsnittet av Let's Dance.
Bild: Stefan Bergfors

Stefan Bergfors i Närpes hade en rätt så hektisk arbetsdag i fredags. Han och kollegan Jan-Olof Svarvar i Korsholm anlitades för att snabbklippa ett ersättande program för danstävlingen "Let’s dance".

För Stefan är det inget nytt att redigera svenska TV-program. Han har redan i många år jobbat med bland annat "Bytt är bytt", "Klassfesten" och elva säsonger av "Så ska det låta" - allt hemifrån Finland.

- I år har vi dessutom börjat redigera på distans. Vi styr alltså en dator som finns i Stockholm och som allt material finns på.

Tidigare har man laddat ner allt råmaterial, redigerat och sen laddat upp det färdiga programmet igen. Det nya systemet sparar tid och dessutom behöver redigerarens dator inte vara så kraftfull som tidigare.

Klara med 15 minuters marginal

Tidigare i veckan beslöt alltså producenterna för programmet "Let's dance" att veckans tävligsavsnitt skulle inhiberas. Orsaken är den pågående coronaepidemin och att fyra av deltagarna blivit sjuka.

I stället skulle ett ersättande specialprogram sändas. Jan-Olof Svarvar och Stefan Bergfors anlitades för att redigera programmet.

- Vi fick veta om det för någon dag sen, säger Stefan dagen efter sändningen. På fredagen (sändningsdagen) bandade man in och vartefter de blev klara med tagningarna så började vi klippa.

En man sitter framför tre datorskärmar och redigerar video.
Bildtext Stefan arbetar direkt mot en dator i Stockholm.
Bild: Stefan Bergfors

Lite tekniskt strul här och där gjorde projektet lite spännande, men det blev ett lyckat program till slut.

- Vi blev väl klara 15 minuter innan sändningen startade, så det var lite stressigt, säger Stefan.

Nöjd med resultatet

Stefan säger att producenterna för "Let's dance" var nöjda. Själv konstaterar han att med mer tid så hade det förstås blivit ännu bättre.

- Det är sådana detaljer som en vanlig tittare kanske inte ser, men då man själv jobbar med det så märker man.

Att ha klarat av att genomföra ett sådant här redigeringsarbete under hård tidspress är säkert en fjäder i hatten. Roligt var det också, säger Stefan.

- Det var roligt att jag och min kollega Jan-Olof Svarvar fick göra det här, att de ringde till oss, säger Stefan.

Diskussion om artikeln