Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny vändning i uppmärksammade konståkningstvisten – förbundet kunde inte fatta beslut om HSK

Från 2020
Uppdaterad 29.03.2020 09:07.
Skridskor, konståkning.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

En interimistisk åtgärd gör att fallet med Helsingfors skridskoklubb fortsätter. Konståkningsförbundet har övervägt att dela ut det strängaste straffet, men processen fortsätter nu med ett svar till tingsrätten.

Det var tänkt att konståkningsförbundets styrelse på lördagen skulle fatta beslut i fallet med Helsingfors skridskoklubb och Mirjami Penttinen.

HSK valde för några veckor sedan att låta Penttinen återgå till sitt arbete som tränare trots att hon fick en avstängning på tolv månader från förbundet på grund av osakligt beteende.

HSK:s beslut har upprört konståkningsförbundet som meddelat att man kommer att vidta åtgärder. Det strängaste straffet är att säga upp HSK:s medlemskap i förbundet.

Förbundet har fått höra HSK:s förklaring men kan inte fatta något beslut. HSK har nämligen tidigare i veckan ansökt om interimistisk åtgärd från tingsrätten som stoppar förbundet från att sparka ut klubben.

– Vår uppfattning är att förbundet med stöd i våra stadgar skulle ha rätt att behandla en uteslutning. Vi kommer att försvara denna tolkning, säger förbundets styrelseordförande Laura Raitio till Yle Urheilu.

Tingsrätten ska nu höra konståkningsförbundet och därefter bestämma om beslutet blir permanent eller avbryts.

– Tingsrätten beviljade beslutet utan att höra oss. Vi ska nu granska handlingarna och förbereda vårt svar. Det kommer att ske i april.

– Visst grämer jag mig att beslutet drar ut på tiden, säger Raitio.

Raitio påminner också att förbundets syn på hur allvarligt fallet är inte har förändrats.

Diskussion om artikeln