Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea fortsätter testa missiler: "Kan vara ett sätt att ge sken av att allt flyter på som normalt"

Från 2020
Staden Wŏnsan på en karta.
Bildtext Staden Wŏnsan ligger på Nordkoreas östkust, därifrån avfyrades två missiler under söndag morgon.
Bild: Yle/Google

Två nordkoreanska missiler ska ha skjutits i väg från landets östkust och landat i Japanska havet.

Uppgifter om nordkoreanska vapentester kommer från grannlandet Sydkorea.

Den sydkoreanska försvarsmakten har observerat två kortdistansmissiler som har avfyrats från Nordkorea och landat i Japanska havet under söndag morgon.

Japanska havet är vattnet mellan Nordkorea och Japan. Området kallas också Östhavet.

Enligt de sydkoreanska källorna avfyrades missilerna från trakterna kring staden Wŏnsan, de flög 230 kilometer och de befann sig på 30 kilometers höjd som högst.

Enligt det japanska försvarsministeriet landade missilerna utanför japanskt territorialvatten.

Brev av president Trump

Det var redan fjärde gången den här månaden som Nordkorea testar missiler. För en vecka sedan testade landet två ballistiska missiler.

Nordkorea återupptog sina vapentester sedan landets förhandlingar med USA om nedrustning strandade. För tillfället ligger förhandlingarna på is.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Bildtext Donald Trump och Kim Jong-Un har träffats tre gånger. På den här bilden ser vi dem ta en promenad tillsammans i samband med mötet i Singapore i juni 2018.
Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

För en vecka sedan berättade ändå landets ledare, Kim Jong-Un, att kontakten mellan honom och USA:s president Donald Trump är återupprättad. Kim ska ha fått ett brev av Trump, vilket Vita huset senare bekräftade.

Kim Jong-Uns syster, Kim Yo-Jong, berättade att brevet innehöll Trumps planer på hur förhållandet länderna emellan ska utvecklas och förslag om samarbete för att bekämpa coronaviruspandemin.

Kim och Trump träffades tre gånger under åren 2018 och 2019, men det har inte lett till särskilt stora framsteg på Koreahalvön.

Oklart hur cornaviruset kommer att påverka Nordkorea - eller om det redan påverkar

Nordkorea hör till de få länder som inte har rapporterat om ett enda fall av coronavirus.

Medicinska experter tror ändå att det isolerade landet redan har drabbats av viruset. Det kan bli ödesdigert eftersom sjukvården i Nordkorea är underutvecklad och många invånare lider av undernäring.

Enligt forskaren Kim Dong-Yub vid IFES-institutet i Seoul kan vapentester vara ett sätt för Nordkorea att ge sken av att allt flyter på som normalt i landet.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln