Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alkoholförbud på Grönland – finländsk polis: Man kunde begränsa alkoholtillgången i Finland också

Från 2020
Uppdaterad 29.03.2020 15:09.
Två barn leker på en strand i Nuuk, Grönland.
Bildtext Grönlands regeringschef Kim Kielsen förbjuder alkoholförsäljning i bland annat Nuuk för att han vill att barnen ska vara trygga i sina hem under coronakrisen.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Försäljningen av alkoholhaltiga drycker som har en alkoholhalt över 2,25 procent förbjuds i delar av Grönland fram till den 15 april klockan 10 lokal tid. Det görs för att skydda barn som är hemma på grund av coronavirusepidemin, skriver den grönländska tidningen Sermitsiaq.

Också Danmarks radio rapporterar om nyheten.

Förbudet gäller Grönlands huvudstad Nuuk, byn Kapisillit som ligger cirka 75 kilometer nordöst om Nuuk och Qeqertarsuatsiaat i västra Grönland.

Beslutet kommer från Kim Kielsen, Grönlands regeringschef.

Inget öl, vin eller sprit i butiker eller krogar

Det går alltså inte att köpa alkoholdrycker i butikerna eller på krogar i de här delarna av Grönland.

– I en sådan här specialsituation måste vi vidta försiktighetsåtgärder för att undvika smittan. Syftet med beslutet är att beskydda barnen som ska ha ett tryggt hem. Jag hoppas att vi alla bidrar till ett tryggt samhälle, sa Kielsen till tidningen Sermitsiaq.

Grönlands regeringschef Kim Kielsen talar i en mikrofon.
Bildtext Grönlands regeringschef Kim Kielsen. Arkivbild från år 2018.
Bild: CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/EPA

I Nuuk har tio personer hittills smittas av coronaviruset och 344 personer har testats på Grönland. Ingen har ännu dött på grund av viruset på Grönland, rapporterar Danmarks radio.

Gränsen till Grönland har varit stängd sedan den 14 mars. Då hade ännu inga coronafall registrerats på Grönland.

"Våld i hemmet har ökat"

I måndags stängdes skolorna på Grönland, vilket har lett till ökat våld i hemmen.

– Tyvärr har våld i hemmet ökat i Nuuk under de senaste veckorna, sade hälsovårdsministern Martha Abelsen till lokala medier enligt nyhetsbyrån AFP.

Alkoholmissbruk utsätter också barnen för fara i hemmen. AFP rapporterar att en av tre grönländare har utsatts för sexuella övergrepp under sin barndom. Experter kopplar ihop övergreppen med alkohol- och narkotikamissbruk och att barnens rättigheter ignoreras.

Förbud också i Oslo

All alkoholförsäljning på krogar och restauranger förbjöds för en vecka sedan, den 21 mars, i Norges huvudstad Oslo, rapporterar NRK.

Det är oklart hur länge förbudet ska vara i kraft i Oslo.

Olika lådvin på en hylla i en butik.
Bildtext Alko har sålt mer lådviner än vanligt i mars i år.
Bild: Antti Eintola / Yle

Alkos försäljning ökade i mars

I Finland rapporterar Yle Uutiset att alkoholförsäljningen på Alko har varit livligare än vanligt i mars i år. Många hamstrar lådvin, medan det mousserande vinet lämnas kvar på butikshyllorna.

Ännu kan man ändå inte säga hur coronakrisen påverkar alkoholanvändningen.

Att Alkos försäljning ökat kan delvis förklaras med att gränserna har stängt och passagerare inte kan hämta in alkohol från andra länder. Allt färre hänger på pubar, barer eller restauranger då många av dessa har stängt eller snart ska stänga.

Polischefen Ari Karvonen vid polisinrättningen i östra Nyland sade i går under en presskonferens vid Nylands och Päijänne-Tavastlands gräns att han är orolig för finländarnas alkoholanvändning i och med att alkoholen skapar en hel del jobb för polisen.

– Man kunde begränsa alkoholtillgången för det skapar mycket arbete. Vi förbereder oss för att restaurangerna ska stängas, sa han.

Christer Schoultz hjälper missbrukare.
Bildtext Christer Schoultz hoppas att människor nu ska använda öron och ögon för att se om det finns missbruk i umgängeskretsen eller i huset där man bor..
Bild: Marcus Rosenlund

Också Christer Schoultz som numera är nykter alkoholist är orolig för att undantagsförhållandena kommer att leda till fruktansvärda följder på missbrukssidan, då många jobbar hemifrån.

– Det här är en härlig situation för en missbrukare då man kan dricka hur och när man vill, sa han i en intervju för Svenska Yle tidigare i veckan.

Källor: Sermitsiaq, Danmarks radio, NRK, Yle Uutiset, AFP

Artikeln uppdaterades 29.3 klockan 15.08: En ny mellanrubrik och ett nytt stycke lades till om att våld i hemmet har ökat i Nuuk efter att skolorna stängdes.