Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronadrabbade Zaandam fick passera Panamakanalen – friska passagerare evakueras till systerfartyget

Från 2020
Zaandams systerfartyg Rotterdam (i förgrunden) har kommit till undsättning för att leverera förnödenheter och evakuera friska passagerare. De båda fartygen fotograferade i Panamaviken på lördagen.
Bildtext Zaandams systerfartyg Rotterdam (i förgrunden) har kommit till undsättning för att leverera förnödenheter och evakuera friska passagerare. De båda fartygen fotograferade i Panamaviken på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det coronadrabbade kryssningsfartyget Zaandam som ingen velat släppa i land och som Panama stoppade, har nu fått passera Panamakanalen. Friska passagerare evakueras som bäst, men det går långsamt.

– Det är som att tömma ett badkar med en tesked, säger en fransk passagerare ombord på lyxkryssaren Zaandam till nyhetsbyrån AFP.

Det hon beskriver är evakueringen av friska passagerare från coronadrabbade Zaandam till fartyget Rotterdam som tillhör samma brittisk-amerikanska rederi, Holland America Line.

De båtar som transporterar passagerarna över till systerfartyget är inte så stora. Totalt finns över 1 800 personer ombord på Zaandam, men de flesta tvingas stanna kvar ombord på Zaandam.

Myndigheter i Panama uppgav för nyhetsbyrån Reuters att drygt 400 symptomfria passagerare flyttas över till fartyget Rotterdam och får sedan resa vidare mot amerikanska San Diego.

Passagerare ombord på Zaandam fotograferades på fredagen i Panamaviken. Då skulle systerfartyget Rotterdam komma för att leverera förnödenheter och bl.a. testutrustning för covid-19 till Zaandam.
Bildtext Passagerare ombord på Zaandam fotograferades på fredagen i Panamaviken. Då skulle systerfartyget Rotterdam komma för att leverera förnödenheter och bland annat testutrustning för covid-19 till Zaandam.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rotterdam har redan försett Zaandam med mat, medicin, coronatester och en del sjukvårdspersonal.

De passagerare som är sjuka och passagerare som haft kontakt med insjuknade ska inte evakueras. Däremot fortsätter de sin resa ombord på Zaandam till Fort Lauderdale, i Florida, där de ska få gå i land. Det uppger Holland America Line för AFP.

Över 130 insjuknade och fyra döda

Fyra personer ombord på Zaandam har avlidit. Åtminstone två av dem hade konstaterats coronasmittade. Svenska utrikesministeriet bekräftade för svenska medier på lördagen att en av de avlidna var en svensk man i 70-årsåldern.

På fredagen uppgav rederiet att över 130 av passagerarna och besättningen ombord hade influensaliknande symptom.

Lyxkryssaren Zaandam avgick från Buenos Aires den 7 mars och kryssningen skulle avslutas i San Antonio, Chile redan den 21 mars.

San Antonio och flera andra hamnar i Syd- och Centralamerika vägrade låta fartyget gå i land på grund av coronamisstankarna.

Då fartyget redan var på väg mot Fort Lauderdale i Florida, vägrade Panama låta fartyget fortsätta upp längs Panamakanalaen av "sanitära skäl".

På söndagen beslöt alltså Panama låta Zaandam passera kanalen, men regeringen där intygade att ingen från fartyget kommer att tillåtas gå i land i Panama.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln