Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangerna stänger sannolikt på måndag: "Folk fortsätter äta, också i en kris", säger Michelinkrögare

Från 2020
Uppdaterad 29.03.2020 17:37.
Krögare Kim Mikkola syns i förgrunden klädd i förkläde och t-skjorta. I bakgrunden syns en vit vägg med en färggrann tavla.
Bildtext Det är svårt att veta hur restaurangverksamheten kommer att se efter krisen, säger krögaren Kim Mikkola.
Bild: Yle/Frida Holmberg

Restaurang Inari i Helsingfors blev belönad med en Michelinstjärna för bara en dryg månad sen –från och med imorgon får man sannolikt inte längre ta emot kunder.

– Situationen utmanar oss krögare att anpassa oss och komma på kreativa lösningar. Vi måste helt enkelt försöka vara innovativa, säger en av restaurangens ägare Kim Mikkola.

Med stor sannolikhet tvingas alla restauranger, krogar och kaféer stänga på måndag och hålla stängt fram till slutet av maj, det är en av åtgärderna för att försöka stävja coronasmittan. Restaurangerna får ändå fortsättningsvis sälja mat för avhämtning och hemleverans.

– Det är en katastrof av en magnitud vi knappast ännu förstår. Men då talar jag inte om hur det här påverkar företagare och restauranger, utan den katastrof som drabbar hela världen, säger Mikkola.

På Inari är stämningen överlag ändå god, det doftar gott från köket, kockarna skämtar med varandra och förbereder kvällens middag då vi hälsar på.

Vi vill ge folk upplevelser och hjälpa dem glömma bort kaoset för en stund.

Kim Mikkola

De kommer att fortsätta jobba också efter måndagen, för att kunna erbjuda folk gastronomiska upplevelser, men också för att inte själva bli nedstämda.

– Det är klart att coronaepidemin har gjort det mera krävande att driva en restaurang, men det är samtidigt en bra sak eftersom det bidrar till att folk träffas mindre vilket är nödvändigt just nu, säger Mikkola.

Restaurangverksamheten förändras i och med krisen

Inari har redan i flera veckor begränsat antalet gäster i restaurangen till högst 10 i taget. Men från och med måndag står alltså restaurangen tom.

Det kommer troligtvis att ta sin tid innan restaurangerna i Finland kan återgå till det normala, tror Mikkola. Läget lett till att restauranger måste vara mer kreativa för att få ekonomin att gå runt.

– Restauranger kommer kanske att ha en annorlunda funktion under den närmaste tiden. Men det finns mycket man kan göra om man bara orkar hållas positiv och inte blir bitter över läget, säger han.

Det är omöjligt att säga hur vår restaurangverksamhet kommer att se ut då krisen är slut.

Kim Mikkola

Inari hade tur i oturen enligt Mikkola, eftersom man redan innan coronaepidemin hade funderat på alternativa sätt till den traditionella restaurangmiddagen.

Restaurangen har nu öppnat en tjänst vilken via det går att beställa och själv hämta upp till exempel en trerättersmiddag för två och sedan äta den hemma.

Folk behöver alltid äta

Trots att Mikkola är positiv så säger han att det är svårt att vara säker på hur livet efter coronakrisen ser ut.

– Det här är trots allt en enorm kris och vi vet inte hur länge den kommer att ta. Vi gör allt för att klara oss genom det här och samtidigt ha kul, men det är klart att det är omöjligt att säga hur vår restaurangverksamhet kommer att se ut då krisen är slut, säger han.

Mikkola anser ändå att det även i fortsättningen kommer att finnas behov och utrymme för bra service och god mat.

– Vi är en del av matförsörjningen. Folk fortsätter äta också i en kris – det är ett faktum, säger han.

Att man mitt i en kris tillåter sig ta sig tid att njuta av god mat och tänka på något annat än coronaviruset kan hjälpa en att hålla humöret uppe, tänker Mikkola.

– Det är viktigare nu än någonsin tidigare att försöka stanna upp och glömma det som är tungt, att njuta av stunden. Vi vill ge folk upplevelser och hjälpa dem glömma bort kaoset för en stund, säger han.

Diskussion om artikeln