Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norrmannen Eirik Asdöl försökte slå Hans Mäenpääs världsrekord – gav upp efter 19 timmar: "Han ser ingenting med det ena ögat"

Från 2020
Skidåkare åker uppför.
Bild: Tomi Hänninen

Den norske doldisen Eirik Asdöl gick på lördagskvällen ut för att slå Hans Mäenpääs världsrekord i 24 timmar skidåkning. Knappt 19 timmar senare fick 27-årige Asdöl ändå ge sig. Han kan inte se med det ena ögat och kämpar för att andas ordentligt, säger tränaren Ola Kvisle till NRK.

När längdskidåkningstävlingarna fick sig ett abrupt slut på grund av coronavirusets spridning har det uppstått något av ett "kilometerkrig" mellan norska längdskidåkare.

För en dryg vecka sedan avverkade landslagsstjärnan Hans Christer Holund 203 kilometer på elva timmar. Tidigare denna vecka åkte duon Anders Aukland och Joar Thele 321 kilometer på 17 timmar och 50 minuter.

27-årige Eirik Asdöl hade en ännu mer våghalsig målsättning. I går kväll inledde han ett försök på att slå Jakobstadsbon Hans Mäenpääs världsrekord i 24-timmarsåkning på 472,007 kilometer.

Asdöl åkte fristil längs en sträcka på 3,73 kilometer i Asker. Planen var att åka till klockan 18.30 på söndagskvällen – men norrmannen fick ge sig efter 18 timmar 50 minuter.

"Han var helt färdig"

Norrmannen kämpade mot smärtor och åkte sammanlagt 376 kilometer. Tränaren Ola Kvisle berättar att hans adept började tappa takten under de sista fem timmarna.

– Vi var tvungna att kasta in handduken nu. Han kan inte se med det ena ögat och kämpar för att andas ordentligt. Det är en del varningslampor som blinkar nu, han är helt färdig, kommenterade tränaren till NRK på söndagseftermiddagen efter insatsen.

Tränaren var stolt över 27-åringen, trots att det missade rekordet grämde.

– Det är irriterande, förhållandena var bra. Vi hade en bra plan, men vi missade lite med öppningsfarten. Om det blev avgörande eller inte är svårt att säga.

Norska TV2 fick tag på åkaren själv.

– Vet du vad, nu har jag bara suttit i duschen i en kvart. Sätter jag mig i soffan så somnar jag på 30 sekunder, sa Asdöl drygt två timmar efter åkningen.

– Jag fick egentligen smällen fem eller sex mil innan jag gav upp. Jag försökte trycka på så länge som möjligt efter det.

En GPS-uppföljning på Asdöls världsrekordsförsök hittas här (extern länk).

Diskussion om artikeln