Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FM-ligans spelarmarknad står still – osäkerheten gör att klubbarna väntar med värvningar: "Vi sitter alla i samma båt"

Från 2020
Otto Paajanen med ena knäet i isen efter att ha skjutit ett skott.
Bild: Tomi Hänninen

En tystnad har lagt sig över den inhemska ishockeyligans spelarmarknad. Spelarvärvningar är inte förbjudna som i Sverige, men Yle Urheilus intervjuer visar att ligaklubbarnas sportchefer vill undvika ytterligare ekonomiska belastningar.

Aftonbladet avslöjade förra veckan att man i SHL kommit överens om att stoppa alla spelarvärvningar och -kontrakt tills vidare. Beslutet gäller inte så kallade rookie-kontrakt för spelare mellan 18-21 år.

– För att lugna marknaden. Ett väldigt speciellt läge råder nu, motiverade ligans sportchef Johan Hemlin.

Något liknande beslut har inte tagits i Finland. Men spelarmarknaden är ändå i det närmaste död för tillfället.

Detta framgår då Yle Urheilu ringt till alla 15 ligaklubbars sportchefer.

– Vi sitter alla i samma båt. Vi måste tillsammans försöka hitta lösningar på hur vi ska ta oss ur detta. Allas hjälp behövs, betonar Vasa Sports sportchef Markus Jämsä.

Markus Jämsä är sportchef i Vasa Sport.
Bildtext Markus Jämsä.
Bild: Yle

Olika strategier

Olika klubbar har reagerat på coronaviruset på olika sätt.

Ässät tog till åtgärder före säsongens slut. Redan då avbröt man spelarförhandlingar och slopade spelaroptioner.

I fredags gick klubben ut med att man för tillfället har 23 spelarkontrakt, med ett sammanlagt värde på 1,1 miljoner euro.

– Vanligtvis skulle vi ha lite fler kontrakt vid det här laget, men som tur kunde vi reagera snabbt på detta, säger Björneborgsklubbens sportchef Tommi Kerttula.

Flera klubbar har de senaste dagarna presenterat nya spelare. Detta är kontrakt som tecknats redan långt tidigare. Många klubbar har så pass många kontrakt fixade just nu, att man inte behöver fler spelare.

KooKoo tänker genomföra pågående förhandlingar till slut, men inte påbörja nya.

– Vi tror att de flesta europeiska klubbar är i samma situation just nu. Det finns en osäkerhet och det bromsar spelarförhandlingar överallt, säger klubbens sportchef Jarno Kultanen.

Det finns en osäkerhet och det bromsar spelarförhandlingar överallt.

Coronaviruset påverkar, men hur?

Det är osäkerheten som gör att klubbarna undviker värvningar för tillfället. Coronavirusets påverkningar på ekonomin och spelschemat är frågetecken som passiverar lagen.

Hittills har SaiPa, KalPa, Lukko, JYP och Pelicans meddelat om samarbetsförhandlingar.

– Det här stör ekonomin så mycket att ingen vet vad vi har för spelarbudget nästa år. Vi får fundera på hur mycket pengar vi kan använda, om vi alls har något kvar, funderar Lukkos Kalle Sahlstedt.

– Vi har en bra mängd av kontrakt fixade och pengarna är fast i dem. Men viruset kommer säkert att påverka verksamheten nästa säsong, säger HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen.

Diskussion om artikeln