Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva stänger ned - inför strikt hemkarantän för stadens 13 miljoner invånare

Från 2020
En kvinna med långt hår och ansiktsskydd står i ett tomt kafé.
Bildtext En anställd i ett kafé i Moskva på söndagen. Från och med måndag måste Moskvaborna hålla sig hemma.
Bild: AFP / Lehtikuva

Moskva inför i dag måndag en strikt hemkarantän för stadens alla invånare i kampen mot coronaviruset. Beslutet kom efter nya siffror om antalet smittade.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin skrev i går kväll under en ny förordning som berör stadens alla 13 miljoner invånare oberoende ålder.

Från och med måndag råder en strikt hemkarantän i Rysslands huvudstad. Hur länge förordningen ska vara i kraft är oklart.

Liknande regler införs också i den landskommun som omger huvudstaden.

Antalet coronasmittade personer har ökat rejält i Ryssland de senaste dagarna. Sammanlagt finns det nu 1 534 registrerade fall i landet.

Nästan 70 procent av de insjuknade finns i huvudstaden Moskva.

Nära hälften av de allvarligt sjuka i Moskva är yngre än 60 år. Borgmästaren Sobjanin har redan länge varit en stark förespråkare för mer resoluta åtgärder.

Putin och Sobjanin går i en vit korridor, följda av en läkare i vit läkarrock och en massa människor.
Bildtext Vladimir Putin och Sergej Sobjanin besökte ett sjukhus där personer med covid-19 vårdas i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Snart krävs intyg för att få röra sig

Enligt de nya reglerna får invånarna lämna sina bostäder endast för att gå till närmaste matbutik eller apotek. Man har också rätt att åka till sitt arbete eller uppsöka läkare.

Andra undantag är att kasta bort sopor och att rasta ett husdjur.

Borgmästaren Sobjanin meddelade också att det inom de närmaste dagarna kommer att krävas ett särskilt intyg för att kunna röra sig i staden. Det är dock fortfarande tillåtet att resa in och ut ur staden.

Moskvas kollektivtrafik fortsätter mer eller mindre som vanligt.

Staden kommer att ta i bruk alla tekniska resurser man har för att övervaka att de nya reglerna följs. Staden lovar också ekonomiskt stöd till alla de som nu förlorar sina arbeten på grund av den nya förordningen.

Oklart vad lediga veckan innebär

På måndag inleds också den lediga arbetsvecka som president Putin annonserade i onsdags i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset.

Det ryska folket har nu ledigt från sina jobb och myndigheterna uppmanar alla att sitta hemma. I samma veva har alla affärer, museer, köpcentra, restauranger och parker stängts.
Trots semestern ska samhällets alla livsviktiga sektorer arbeta som vanligt.

Presidentens plan har kritiserats för att vara för lite och för sent. Dessutom var Putins tal oklar på många punkter och det ledde till en viss förvirring.

Många ryssar har valt att lyda uppmaningen om karantän, medan lika många har struntat i presidentens rekommendationer. Istället har folk valt att använda veckosemestern för resor ut till släkt och vänner.

Enligt uppgifter i ryska medier överväger nu regeringen att begränsa rörelsefriheten i hela landet. Inga beslut är ännu fattade.

Diskussion om artikeln