Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

“För mycket trafik vid Nylands gräns” – Polisen ber pendlarna starta tidigare och helst stanna hemma

Från 2020
Uppdaterad 30.03.2020 14:27.
En beväring visar stopptecken för en bil.
Bildtext Vägspärrarna upprättades natten till lördag, men måndagsmorgonen är den första vardagen med begränsad trafik.
Bild: Lehtikuva

Långa köer mötte bilisterna på riksväg 3 och 4 på måndag morgon. Polisens råd till pendlarna är att starta i tid och undvika privatbilism in i det sista.

Den första vardagsmorgonen efter att trafiken mellan Nyland och övriga landskap begränsades gick sisådär, om man frågar polisen.

– Det var för mycket trafik vid gränsen på måndagsmorgonen. Pendlarna måste starta tidigare för att undvika rusning. Polisens meddelande till medborgarna är fortfarande att man bara i nödvändiga fall får resa över gränsen. Privatbilism ska undvikas in i det sista, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen från Helsingforspolisen till Yle Uutiset.

Tid och dokument är bra att ha

Polisen uppmanar dem som har rätt att åka över gränsen till sina jobb att ta extra gott om tid på sig för sina jobbresor.

Allra helst ser polisen att man i stället jobbar på distans om det är möjligt.

Inrikesministeriet skriver i en finskspråkig tweet att polisen också kollar resenärer i tåg och bussar.

Polisen uppmanar pendlare att ta med sig någon form av dokument som bevisar var man jobbar, till exempel ett intyg från arbetsgivaren.

Flera kilometer långa köer

Vid sjutiden på morgonen uppgav polisen för Yle att det var en flera kilometer lång bilkö på riksväg 4 i Orimattila. Polisen uppskattade då att det tar en halvtimme att komma genom kontrollen där.

På riksväg 3 vid avspärrningen mellan Hyvinge och Riihimäki var bilkön under morgonen flera kilometer lång.

Vid niotiden var rusningen förbi och köerna upplösta.

Sammanlagt 14 474 fordon togs emot vid kontrollpunkterna under natten till måndag och under måndagsmorgonen. 24 fordon fick vända om mellan midnatt och klockan nio på morgonen. En tågresenär avvisades.

Källor: STT, Yle

Artikeln är uppdaterad kl 7.24 och 9.13 med uppgifter från riksvägarna. Igen klockan 14.22 med Lehtinens kommentar och uppgifterna om antalet fordon som kontrollerats.

Diskussion om artikeln