Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump talar inte längre om att öppna landet till påsk - i stället kan kulmen i coronarelaterade dödsfall nås då

Från 2020
Uppdaterad 30.03.2020 07:11.
Under sin presskonferens i Vita husets rosenträdgård visade president Trump hur kulmen i coronarelaterade dödsfall väntas komma om två veckor.
Bildtext Under sin presskonferens i Vita husets rosenträdgård visade president Trump hur kulmen i coronarelaterade dödsfall väntas komma om två veckor.
Bild: AFP / Lehtikuva

På söndag kväll sa president Donald Trump att kulmen i coronarelaterade dödsfall i USA antagligen nås om två veckor. Samtidigt förberedde han befolkningen på att virusutbrottet kan kräva så många som 100 000 liv i landet.

Så sent som i onsdags talade president Trump om att återgå till det normala och öppna landet till påsk. Under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård på söndag kväll hade hans syn på coronakrisen blivit betydligt dystrare.

- Kulmen, den högsta punkten i dödstalen, kom ihåg det här, kommer antagligen att nås om två veckor. Inget skulle vara värre än att utropa seger innan segern är vunnen, det skulle vara den största förlusten av alla, sade Trump.

Restriktionena gäller en månad till

Ursprungligen skulle reglerna om social distansering och andra federala coronariktlinjer i USA gälla fram till i dag måndag, men nu förlängdes de med en månad, fram till den 30 april.

Trump medgav att han kan bli tvungen att förlänga bestämmelserna ytterligare, men han sade sig hoppas att allt vänt mot det bättre den 1 juni - förutsatt att alla nu följer rekommendationerna.

Enligt de federala, statliga rekommendationerna i USA ska samlingar på fler än 10 människor undvikas och äldre människor och människor i riskgrupper uppmanas hålla sig hemma. Människor har uppmanats att jobba på distans och undvika restauranger och alla icke-nödvändiga resor och butiksbesök.

I flera delstater är bestämmelserna striktare än så.

President Trump lyssnar på Chefen för USA:s institut för infektionssjukdomar,  och regeringens coronaexpert Anthony Fauci (i förgrunden) under presskonferensen i rosenträdgården.
Bildtext President Trump lyssnar på Chefen för USA:s institut för infektionssjukdomar och regeringens coronaexpert Anthony Fauci (i förgrunden) under presskonferensen i rosenträdgården.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Bra jobbat" om dödsfallen inte överskrider 100 000

Tidigare på söndagen hade chefen för USA:s institut för infektionssjukdomar, doktor Anthony Fauci, som ingår i president Trumps coronastab, varnat för det är mycket möjligt att covid-19 kommer att kräva mellan 100 000 och 200 000 liv i USA.

Under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård upprepade Fauci att de här siffrorna kunde bli verklighet om man inte gör tillräckligt för att stoppa spridningen.

Fauci har också sagt att i allra värsta fall, om inget gjorts, så kunde virusutbrottet ha krävt 2,2 miljoner liv i USA.

Trump som tidigare undvikit alla siffror i det här sammanhanget, sade nu att det skulle vara "bra jobbat" om dödsfallen i USA inte överskrider 100 000 - trots att det är "en förskräcklig siffra".

Han upprepade också skräcksiffran 2,2 miljoner dödsoffer flera gånger.

Trump: "Jag har sett saker som jag aldrig sett tidigare"

Enligt nyhetsbyrån AP har många företagsledare uppmanat Trump att öppna landet snabbt igen för affärer och varnat honom för katastrofala konsekvenser av coronarestriktionerna.

Nu tycks Trump ändå ha lyssnat på hälsoexperterna och dessutom uppges han ha upprörts av bilder han sett från New York och sina hemtrakter i Queens.

En hjälporganisation byggde upp ett tältsjukhus i Central Park i New York på söndagen.
Bildtext En hjälporganisation byggde upp ett tältsjukhus i Central Park i New York på söndagen.

- Liksäckar överallt, i korridorer. Jag har sett dem ta in frysbilar för att de inte kan hantera alla liken. Det här är i själva verket min gemenskap, Queens, Queens i New York. Jag har sett saker jag aldrig sett förut, sade Trump.

På söndag kväll överskred dödssiffran i delstaten New York 1 000-strecket. Då hade hela USA över 2 400 avlidna i covid-19. Antalet bekräftade smittade i USA är högst i världen och ligger nu på över 140 000.

Källor: AP, AFP, New York Times, Reuters

Diskussion om artikeln