Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern godkände lag om nödläge - premiärminister Orbán får ännu mer makt så länge han vill

Från 2020
Uppdaterad 30.03.2020 18:39.
Premiärminister Viktor Orbán höll ett tal i det ungerska parlamentet om coronakrisen den 23 mars.
Bildtext Premiärminister Viktor Orbán höll ett tal i det ungerska parlamentet om coronakrisen den 23 mars.

Det ungerska parlamentet har med rösterna 137-53 godkänt ett lagförslag om nationellt nödläge med anledning av coronakrisen. Premiärminister Viktor Orbán fick rätten att styra genom dekret och undantagstillståndet kan förlängas utan grönt ljus från parlamentet.

Den ungerska "försvarslagen mot coronaviruset" har fått kritik både inom landet och utomlands.

Den ungerska oppositionen, Europeiska rådet och människorättsaktivister menar att lagförslaget ger Orbán onödiga och obegränsade nya maktbefogenheter. Utökad makt som inte kan motiveras med coronakrisen.

Det nu aktuella lagförslaget ger alltså den nationalistiske premiärministern Viktor Orban och hans regering möjlighet att styra genom dekret. För att kunna "vidta extraordinära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin", som det heter.

"Falska nyheter" kan leda till långa fängelsestraff

I lagförslaget om nödläget ingår också upp till fem år långa fängelsestraff för dem som sprider så kallade falska nyheter om coronakrisen eller om regeringens åtgärder mot virusutbrottet.

Det oroar förstås ungerska journalister.

Det som av kritikerna anses vara speciellt olycksbådande med lagen är att den ger Orbáns regering möjlighet att förlänga det här nödläget och sina utökade maktbefogenheter utan grönt ljus från parlamentet i fortsättningen.

Regeringen förklarar den möjligheten med att parlamentet kan få svårt att samlas i fortsättningen på grund av coronaepidemin.

Orbán själv har sagt att kritiken från omvärlden kommer från "europeiska gnällspikar" och han har uppmanat dem att låta Ungern försvara sig mot virusutbrottet på sitt sätt.

Oppositionen i parlamentet lyckades bromsa lagförslaget en aning i förra veckan, men eftersom Orbáns nationalkonservativa Fidesz-parti har två tredjedelars majoritet i det ungerska parlamentet så var det väntat att lagförslaget skulle godkännas.

Ungern har hittills rapporterat 408 bekräftade smittade av viruset och 13 döda i covid-19.

Källor: AFP, Reuters, SR

Artikeln har uppdaterats så att det framgår att lagförslaget har godkänts. Artikeln uppdaterades 30.3 klockan 18.39.

Diskussion om artikeln