Hoppa till huvudinnehåll

Yles år 2019

Höjdpunkter under år 2019

Från 2020
Yle som bolag

Höjdpunkter under år 2019

Ta del av det bästa av Yles innehåll och tjänster 2019.

Ylen aamu-tv blev Ylen aamu

Riksdagsvalet och Europaparlamentsvalet på olika språk

Dam-VM i fotboll i Frankrike

Yle har målmedvetet satsat på att främja jämlikheten samt digitalt berättande inom sporten. Vi bjuder på en bred dukning av olika idrottsgrenar i Finland samt av motionsaktiviteter. Sammanlagt ingick över hundra grenar i nyhets- och evenemangsbevakningen inom sporten. Damidrottens andel har ökat avsevärt i sportbevakningen.

Näsdagen – Nenäpäivä

YleX Naurumaraton

YleX ordnade i anslutning till Näsdagen direktsändningen Naurumaraton, som under 41 timmar samlade in över 176 000 euro och tilldelades en Gyllene Venla-statyett för årets bästa program.

Den rikstäckande kampanjen och sorteringsutmaningen Älskade plast

Bastudagen aktiverade 203 037 bastubadare och prickade in över 1 000 bastur på kartan

Stadsfestivalen Punkten

En ny samarbets- och dialogform för Yle var samarbetet med Helsingfors stad kring stadsfestivalen Punkten på Narinken i augusti. Under de tre festivaldagarna kunde besökare bland annat följa med Yles sändningar och diskutera med programkreatörerna. Evenemanget lockade cirka 25 000 besökare.

Radio Sodoma 2

Podden Ted & Kaj

Mitt livs låt

SuomiLOVE

Radions symfoniorkester

Radions symfoniorkester (RSO) hade ett succéår, med en beläggningsgrad på 99 procent i konsertsalen i Musikhuset i Helsingfors. Yle förmedlade alla konserter i radio, tv och på webben, och varje konsertprogram nådde uppskattningsvis 200 000 lyssnare, vilket i ett litet land som Finland är en mycket god publiksiffra för konstmusik.

Serien Koivisto

M/S Romantic

Invisible Heroes

Mumindalen

Yles hittills största samproduktion, den finsk-brittiska animerade serien Mumindalen, hade premiär i februari 2019. Första avsnittet slog nytt tittarrekord på Yle Arenan med 2,1 miljoner tittare. Andra säsongen visas våren 2020. Precis som senast publiceras också avsnitt på samiska.

Lilla Tvåans nya app Eskari

Yle fortsatte att utveckla programutbud och webbkoncept för barn och unga. För barn under skolåldern lanserades Lilla Tvåans nya app Eskari, med spel som tränar barnens läsfärdigheter genom lek och interaktion.

Min kropp är min

Helheten Min kropp är min lärde ut säkerhetsfärdigheter till barn. Experter var Rädda Barnen och det norska produktionsbolaget Bivrost Film.

Allt innehåll på Yle Arenan blev tillgängligt för användare som reser inom EU

Tillgången till Yles utbud utomlands blev ännu bättre när vi genomförde EU-förordningen om dataportabilitet. Därmed kan både personer som reser inom EU och personer som är fast bosatta i Finland, ta del av innehållet på Yle Arenan på olika plattformar då de har ett Yle-konto.

Paratiisi-VR berättade om kärnvapenproven i Stilla havet

Mobilspelet Troll Factory åskådliggjorde hur falska nyheter sprids

På andra språk