Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jordbrukarna har fått ny uppskattning i och med coronakrisen – Liljendalbonde: Folk märkte att det inte är självklart att det finns mat i butiken

Från 2020
En jordbrukare i förgrunden, kor skymtar i bakgrunden
Bildtext Kettil Fredriksson är mjölkbonde i Liljendal.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Jordbrukare upplever att coronakrisen har lett till att deras jobb har börjat uppskattas igen.

Kettil Fredriksson är mjölkbonde på gården Eskils i Liljendal.

Han tog över gården av sina föräldrar för ungefär ett och ett halvt år sedan och har 24 mjölkkor. Dessutom odlar han främst vall och havre som föda för korna.

Hittills har Fredrikssons vardag inte påverkats särskilt mycket av coronakrisen.

– Vi jobbar här hemma så det har inte direkt påverkat oss här på gården. Över lag har många ändå det tufft just nu, säger han.

Samtidigt känns det ganska tråkigt att något sådant här måste hända för att folk ska börja uppskatta vårt jobb

― Kettil Fredriksson

Under de senaste åren har jordbruket diskuterats rätt mycket i förhållande till klimatförändringen. Många har slutat dricka mjölk och äta kött och har kritiserat jordbrukets klimatavtryck.

I och med coronakrisen har man ändå kunnat skönja en viss attitydförändring bland allmänheten. Kettil Fredriksson har också noterat den.

– Visst tycker jag att man märker av det då man läser diskussioner på sociala medier. Folk skriver om att de är tacksamma för att vi bönder finns till och att vi förser det här landet med inhemsk mat, säger han.

Han tycker det känns bra att få läsa sådana kommentarer.

– Det ger nog extra energi åt många av oss bönder, tror jag.

Hyllar Finlands självförsörjningsgrad

Kettil Fredriksson lyfter dessutom upp Finlands höga självförsörjningsgrad. Den ligger på 80 procent, vilket är högt jämfört med andra länders. Till exempel ligger Sveriges självförsörjningsgrad på ungefär 50 procent.

Han tycker vi finländare ska vara stolta över det här, och hoppas på en bestående förändring i diskussionsklimatet också efter att coronakrisen är förbi.

– Samtidigt känns det ganska tråkigt att något sådant här måste hända för att folk ska börja uppskatta vårt jobb och märka att det inte är en självklarhet att det finns mat i butiken, utan att det är någon som står bakom den där maten.

Åtminstone just nu verkar det som om jordbrukarna får lite mer uppskattning.

– Men jag hoppas folk skulle komma ihåg oss också efter den här krisen och fortsätta köpa inhemskt.

Brist på avbytare och säsongsarbetare

Jordbruket har nu slagit larm om att det kan bli brist på säsongsarbetare inom speciellt bär-, frukt- och grönsaksodlingen i och med coronakrisen – främst eftersom utländska gästarbetare inte kommer in i landet.

Men avbytare kan också bli en bristvara.

– Om en del av avbytarna blir sjuka och måste stanna hemma så rör det till hela systemet, säger mjölkbonde Kettil Fredriksson i Liljendal. Vissa avbytare ska vara på vissa gårdar, och om de inte kommer måste de ersättas.

Han säger att han har funderat på saken, och att han är lite orolig.

– Men det är positivt att lantbruksstuderande kommer att ställa upp som avbytare vid behov, konstaterar han.

En jordbrukare sitter på huk, bakom honom skymtar en ko
Bildtext Kettil Fredriksson oroar sig över att det kan bli brist på avbytare.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Däremot har Fredriksson inte förberett sig på något speciellt sätt, om ifall han själv skulle bli sjuk och inte få någon avbytare.

Men läget är kanske inte så akut just för honom.

– Mina föräldrar bor fortfarande här på gården och de har ju jobbat med det här hela livet. Så länge de inte blir sjuka så finns de, och de hjälper till annars också. Förstås finns det en risk att jag smittar ner dem också om jag blir sjuk.

Fredriksson konstaterar vidare att han fortsätter följa med hur situationen utvecklar sig.

Jag tror också att man skulle må bra av att vara ute i naturen och sätta fingrarna i jorden

― Kettil Fredriksson

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) vädjade nyligen till dem som är permitterade eller arbetslösa att ta jobb inom jordbruket.

Kettil Fredriksson säger att särskilt bär- och grönsaksodlarna kan hamna i en tuff sits om de inte får hjälp.

– Det behövs folk, så jag tycker det absolut är en resurs som skulle kunna utnyttjas. Jag tror också att man skulle må bra av att vara ute i naturen och sätta fingrarna i jorden.

Men skulle Fredriksson själv kunna plocka in en vanlig östnylänning som avbytare?

– Om jag skulle behöva någon hjälp så skulle jag förstås behöva instruera ganska mycket. Men förstås finns det mer krävande jobb och mindre krävande jobb, så man borde kanske kolla från dag till dag vad som behöver göras och jobba tillsammans.

30.03.20 Folk sku må bra av att vara utomhus och få fingrarna i jorden, säger bonden från Liljendal

20:23

Diskussion om artikeln