Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"En verkligt farlig lag" – ungerskt nödläge ger Viktor Orbán tillfälle att stärka sina maktbefogenheter betydligt

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 11:19.
Militärpolis på gatan i Budapest 30.3.2020
Bildtext Militärpolis på gatan i Budapest den 30 mars.
Bild: EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Coronaviruset är inbakat i den politik som förs runt om i världen. Så också i Ungern där premiärminister Viktor Orbán nu ser en möjlighet att stärka sin makt ytterligare.

Det ungerska parlamentet har godkänt ett lagförslag om nationellt nödläge med anledning av coronakrisen.

Lagen får kritik både inom landet och utomlands för att den ger premiärminister Orbán närmast obegränsade nya maktbefogenheter och en utökning av makten som inte kan motiveras med coronakrisen.

En verkligt farlig lag!

― Katalin Miklóssy, forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet

– En verkligt farlig lag! Det här har vi inte varit med om förut. Det handlar om gränslös makt och en makt på obestämd tid, säger Katalin Miklóssy, forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.

Coronaviruset ser ut att tjäna Viktor Orbán i hans strävan att bygga upp en närmast diktatorisk makt.

Katalin Miklóssy
Bildtext Katalin Miklóssy säger att folket i Ungern redan länge har följt med hur premiärminister Orbáns regering har försvagat demokratin.
Bild: Veikko Somerpuro

Nu råder nationellt nödläge i Ungern för obestämd framtid. Tanken är att Orbán och hans regering ska styra genom dekret. De får också en möjlighet att förlänga nödläget och kan därmed också fortsätta att använda sig av sina utökade maktbefogenheter.

– Folket i Ungern har i tio års tid följt med hur premiärminister Orbáns regering har skrotat rättsstaten och försvagat demokratin. Och ungrarna undrar vad allt regeringen nu kan hitta på med hjälp av de nya nödläget – allt i pandemins namn, konstaterar Miklóssy.

Orbán kan alltså agera fritt utan grönt ljus från parlamentet.

– Parlamentet upphör i stort sett med sin verksamhet. Man talar nu om att parlamentet inte alls kommer att sammanträda längre under det här året.

Det är tänkt att regeringen med hjälp av sina egna lagar styr landet. Enligt Katalin Miklóssy kan regeringen också återkalla de lagar som nu är i kraft. Inga val eller folkomröstningar kommer att hållas.

Viktor Orbán debatterar i parlamentet inför godkännandet av lagen  nödläge 30.3.2020
Bildtext Viktor Orbán debatterar i parlamentet inför godkännandet av lagen om nödläge den 30 mars.

Medierna stryps ytterligare

Också pressfriheten har kringskurits i Ungern under de senaste åren. Regeringen har ett fast grepp om medierna, och i och med den nya lagen om nödläge försvåras de fria journalisternas verksamhet ännu mera.

Miklóssy säger att ungefär 15 procent av medierna i dag betraktas som mer eller mindre fria – det vill säga utanför regeringens kontroll. Men den nya lagen slår hårt mot dessa sista fria medier.

"Spridande av falsk information" kan leda till fem års fängelse

– All kritik mot regeringen kommer nu att kunna tolkas som spridande av falsk information. En sådan tolkning kan kan leda till ett fem år långt fängelsestraff – ett straff som kan förverkligas utan ett domstolsbeslut, säger Katalin Miklóssy.

Regeringen får fullständig lagstiftningsmakt. Både armé och polis tjänar som regeringens hantlangare.

Domstolarna har stängts med hänvisning till pandemiläget. Rättsskyddet är försvagat och mänskor kan gripas godtyckligt av polisen.

Både forskare och människorättsorganisationer oroar sig för att Orbán försöker utnyttja läget och bygga upp en diktatur.

Utlänningsfientligheten dras in i virusretoriken

Miklóssy har också noterat något som hon inte har sett på annat håll än i Ungern gällande mediernas rapportering om virusets spridning. Det handlar om den ungerska ledningens kontroversiella inställning till utlänningar och invandring.

– En rapport om antalet smittade läses varje dag upp i ungersk radio, och i det sammanhanget noteras alltid hur många av de smittade som är utlänningar. Det blir ett slags bekräftelse på den utlännings- och invandrarfientlighet som råder, säger hon.

Det sägs rakt ut att det var utlänningarna som förde med sig den här sjukdomen till Ungern

― Katalin Miklóssy, forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet

I Ungern konstaterar den politiska ledningen alltså att coronaviruset har kommit från utlandet – men inte från de ungerska turister som kommit hem från utlandet.

– Det sägs rakt ut att det var utlänningarna som förde med sig den här sjukdomen till Ungern. Och nu säger man att "det här nu klart visar att Ungern hela tiden har haft rätt i att nationalstatens gränser måste stärkas och att man måste förhindra främmande inflyttning".

– Det är en självförstärkande retorik, konstaterar Katalin Miklóssy.

Diskussion om artikeln