Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fastighetsmäklarna om isoleringen av Nyland: "Det går inte att sälja sommarstugor utan visningar"

Från 2020
Sommarstuga vid vattnet.
Bildtext Försäljningen av sommarstugor bland annat i Åboland blir lidande av den nyländska karantänen.
Bild: Mostphotos

Beslutet att isolera Nyland från övriga Finland slår hårt mot handeln med sommarstugor, bedömer Finlands Fastighetsförmedlare SKVL. Nu borde säsongen vara som bäst, men ingen vill ju köpa en sommarstuga utan att ha sett den, säger förmedlarna.

Objekt som ligger längre än en två-tre timmars resa från Nyland är så gott som omöjliga att sälja just nu, säger Jussi Mannerberg, vd för SKVL.

Konsekvenserna av att isolera Nyland syns mest i sommarstugehandeln i Åbolands skärgård och i Insjöfinland.

Hangö och den nyländska sydkusten klarar sig däremot rätt bra just nu och handeln med sommarstugor i de här trakterna har tagit fart inför sommarsäsongen, säger Mannerberg.

Dramatiska konsekvenser

Två tredjedelar av fastighetsmäklarna rapporterar att isoleringen av Nyland påverkar affärerna också överlag. Bara 15 procent av huvudstadsregionens mäklare tror inte att den nyländska karantänen kommer att påverka deras verksamhet.

- En Åbobo som vill köpa en sommarstuga märker knappast någon skillnad, men för en huvudstadsbo är situationen helt och hållet en annan, säger Mannerberg. Karantänen omfattar många potentiella kunder, säger han.

Inga allmänna bostadsvisningar

Karantänsbestämmelserna påverkar också den övriga fastighetsförmedlingen, inte bara sommarstugorna.

En enkät som gjordes bland SKVL:s medlemmar förra veckan visar att undantagsförhållandena har lett till många förändringar.

Allmänna bostadsvisningar ordnas inte och kontakterna sker mestadels elektroniskt. Elektroniska visningar har också blivit vanligare.

- Vi har tvingats anpassa oss och ta till nya metoder. Det har blivit "det nya normala", säger Mannerberg.

Diskussion om artikeln