Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kultur erbjuds på distans i Pargas - "Vi vill ju fortfarande föra samman människor"

Från 2020
Elgitarr.
Bild: Fredric Sommer

I Pargas har man snabbt kommit igång med flera olika sätt att erbjuda invånarna kultur på distans.

Liveuppträdande över nätet, pysseltips, gympavideor, distanskurser och hemlevererade biblioteksböcker. Coronaviruset har tvingat Pargas kultur- och fritidsavdelning att tänka om och hitta nya sätt att nå invånarna.

På Pargas kulturenhets egna Youtube-kanal finns nu ett par gympavideor, men mer innehåll kommer att laddas upp an efter, berättar kulturchef Ann-Sofie Isaksson. Snart kommer det också att finnas bland annat konserter och gammalt material som visats på lokalkanalen Par-tv.

Följ med uppträdanden i kultursalen från hemmasoffan

Måndagen den 30 mars testar man att strömma en live-konsert från kultursalen PIUG, då är det Groovy Cat med Andréas Rantala och Adrian Rantala som uppträder. Det är tänkt att det ska blir fler live-evenemang varje måndag.

- Det behöver inte vara musik, det kan också vara annat. Vi kommer att sända något slags program varje måndag kl. 18, berättar Isaksson.

Den som hör till en riskgrupp har möjlighet att få hemlevererade böcker från biblioteken i Pargas, Nagu, Korpo eller Houtskär. Personalen plockar ihop en kassa enligt önskemål, böckerna hanteras med skyddshandskar. Det är frivilliga från bland annat Röda Korset och Pargas IF:s fotbollssektion som levererar bokkassarna. Böckerna behöver inte återlämnas före biblioteken igen öppnar.

Skärgårdens Kombis distanskurser har varit mycket populära. Så pass att det har varit nödvändigt att begränsa deltagarantalet till max 50 för att allt ska fungera smidigt över nätet. Kombi erbjuder flera nätkurser utan avgift, bland annat matrelaterade kurser och där man lär sig hantera fotografier med dator.

Dekorerade hönsägg
Bild: Yle/Nina Bergman

Vid påsk hängs invånarnas påskägg i ett träd vid Stadshuset. Äggbidrag kan föras till ett insamlingskärl utanför Pargas bibliotek den 8 april klockan 9-17. Äggen ska ha någon form av upphängningskrok eller ögla.

Staden samarbetar också med övriga städer och kommuner i landskapet för att samla tips på saker att göra hemma i coronavirustider. På webbsidan kulturhemma.fi kan vem som helst bidra med ett tips. Nätverket publicerar tipsen på sociala medier. Också konstnärer i landskapet kommer att bidra med sina kultur- och konsttips.

Att förverkliga verksamheten på distans är en utmaning som kräver att man tänker om, säger Isaksson.

- Vi inser ju nu att våra jobb hittills har varit att föra samman folk till ett och samma ställe, där man delar en upplevelse eller lär sig något nytt. Vi vill ju fortfarande föra samman människor, men vi får ju inte ha dem på samma plats. Så det är ett nytt sätt att tänka nu plötsligt.

Diskussion om artikeln