Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolorna håller stängt ända till den 13 maj - också övriga undantag förlängs - vi sammanfattar de viktigaste åtgärderna

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 05:49.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Begränsningarna för att bromsa coronaviruset kommer att vara i kraft ytterligare en månad, meddelade regeringen på en presskonferens på måndagskvällen. Också skolorna är stängda fram till den 13 maj. Restaurangerna ska stängas i hela landet till slutet av maj. Statsministern kommenterade också sin brevväxling med president Sauli Niinistö.

Skolornas stängning fortsätter till den 13 maj 2020. Det är inte säkert att terminen alls fortsätter denna vår. Men elevernas skolgång fortsätter i andra former och det är viktigt att de får gå vidare till nästa klass eller ut i arbetslivet. Skolstarten i höst kan knappast tidigareläggas, det avgör kommunerna och skolorna.

Undervisningsminister Li Andersson kunde inte svara på en fråga om hur årets studenter ska kunna fira och när. Det beror på epidemiläget.

En kvarts miljon finländare permitterade

Finansminister Katri Kulmuni, Centerns ordförande, talade om den utmanade ekonomin. Permitteringarnas antal är stort, 280 000 anställda i större företag, och alla är inte redovisade.

Behandlingen av stöd till företagen har inletts på totalt en miljard euro. Nästa vecka samlas regeringen om budgetramarna, då avgörs också kommunekonomin.

Smittspridningen har fördröjts, betonade samtliga närvarande ministrar på presskonferensen. Det syns i statistiken. Det är på allas ansvar, alla regler ska följas, och det kräver månader av uppoffringar.

- Finlands folk har klarat av värre saker, sa Katri Kulmuni och tackade folket, läkare, sjukvårdspersonal som har fått - och får - jobba hårt, liksom poliserna. Tackandet återkom också i de övriga ministrarnas anföranden.

Skarpare gränskontroll i norr och i väst

Regeringen beslutade om snabba förberedelser för att skärpa villkoren för trafiken vid de nordliga och västliga gränserna. Person- och passagerartrafiken till sjöss stoppas, med undantag för gods- och frakttrafiken. Arbetspendlingen ska alltså begränsas inom kort.

- Vi följer noga epidemin hos våra grannar och ser det som viktigt att förbereda oss på skärpningar så sjukdomen inte kommer in över gränserna, sa Sanna Marin.

I norr och väster finns naturliga arbetsresor, som vi ville garantera. Men eftersom läget har förändrats granskar vi detta noggrannare, svarade statsminister Sanna Marin.

Fler test och stängda krogar

Regeringen fattade beslut om att provtagningen och testerna i Finland ska utökas. Personalen inom social- och hälsovården ska alltid testas om det finns misstanke om sjukdom.

Regeringen lämnar i morgon till riksdagen en förordning om stängning av restauranger, caféer och serveringsställen.

Begränsningen av öppethållningen gäller till den 31 maj 2020 i hela landet, men det är möjligt att sälja mat för avhämtning.

Presidenten fick ingen ledningsgrupp

Någon speciell operativ ledningsgrupp för coronakampen blir det inte. Det meddelade statsminister Sanna Marin på en fråga om president Niinistös förslag om en skild krisgrupp.

Överskred han sina befogenheter, frågade en journalist? Nej, han har inte överträtt sina befogenheter, men gett sina synpunkter. Statsminister Marin hänvisar till både brevväxling och telefonsamtal i god anda.

Regeringen anser inte det finns behov för en ny operativ grupp. Hälsovårdsmyndigheterna samtalar med alla experter, men det behövs ingen ny aktör.

Man ska ändå jobba på att få besluten genomföra på alla nivåer, också i kommuner och sjukvårdsdistrikt, sa statsminister Sanna Marin.

Regeringen ska också stärka sammansättningen av gruppen för coronasamordning vid statsrådets kansli.

Vi rapporterade direkt från presskonferensen i kväll. De första anteckningarna finns längst ner.

Svenska Yle sände direkt på Arenan med simultantolkning.

Du kan också se presskonferensen utan tolkning på finska via den här länken.