Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Så här slussas du vidare vid misstänkt coronasmitta

Från 2020
Uppdaterad 02.04.2020 14:52.
grafisk bild av sjukhusingång och patient med mask
Bildtext Till sjukhus lönar det sig att gå endast om man har klara besvär. Om symptomen är lindriga ska man stanna hemma.
Bild: Henri Salonen

Vad händer om du misstänker att du har smittats av coronaviruset och har drabbats av covid-19, har andningssvårigheter och tar dig till en sjukhusjour?

Så här svarar Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt:

Det första som händer är att du blir isolerad i eget rum i akutjouren. Beroende på allmänkonditionen tas coronatest, mäts syremängden i blodet (syresaturationen), blodtrycket och eventuellt tas blodprov.

Vänta på testsvar

Om din allmänkondition är tillfredsställande skyddar sig vårdpersonalen vid kontakt med dig tills man vet om det är frågan om covid-19 smitta. Svaret på testet kommer inom 6–8 timmar.

Om ditt allmäntillstånd är bra får du åka hem för att vänta på provsvaret. Även om svaret är positivt och om symptomen är lindriga fortsätter karantänen hemma.

grafisk bild av person som väntar vid fönster
Bildtext Coronakarantän
Bild: Henri Salonen

Om andningssvårigheter uppstår eller fortsätter tas lungröntgen eller lungtomografi. Dit förs du i skyddskläder.

Den här åtgärden görs ifall patientens blod syresätts dåligt.

Men om det bara rör sig om vanliga influensasymptom tas inga bilder eftersom det betyder att rummen, om det finns minsta misstanke om smitta, måste desinficeras minutiöst efteråt.

Svaret på coronatestet är viktigt eftersom personalen ifall det är negativt inte behöver skydda sig lika omsorgsfullt.

Till avdelningen

Ifall du bär smitta och är i behov av sjukhusvård få du vänta i ditt rum tills du slussas vidare från första hjälp-jouren.

Allmänkonditionen kan rasa snabbt och därför tas patienter ofta för observation till avdelningarna där de hålls i isolering.

person med syremustascher
Bildtext Syremustascher
Bild: Henri Salonen

Ifall blodet syresätts dåligt får patienten extra syre med en så kallad syremask, eller syremustasch. Det vill säga en slang under näsan som med tryck leder syresatt varm luft in genom näsan och ned i lungorna.

Vanligtvis stannar patienten runt en vecka på sjukhus i lindrigare fall.

Om extra syret inte räcker utan patienten andas med stor möda förs patienten till intensiven.

Alla som kommer till intensiven behöver inte respirator, bara i medeltal var sjätte patient.

Största delen av dem som kommer till sjukhus klarar sig med extra syre. Respirator behövs endast om andningen blir alltför ansträngande och flämtande.

För respirator sövs man ned

Sätts du i respirator sövs du ner och intuberas, det vill säga får en slang genom luftvägarna ned i lungorna.

Patienten måste vara nedsövd för att respiratorn ska kunna ta över andningen.

grafisk bild av person i respirator
Bildtext Respirator
Bild: Henri Salonen

Man kan vara länge i respirator. När det gäller covid-19 kan behovet vara mer än en vecka, upp till två veckor.

Småningom sänker läkarna respiratorns frekvens och luftvolym för att kolla om patienten kan andas själv. Patienten är i det skedet bara lätt nedsövd.

Om patienten andas helt själv och får tillräckligt syre, väcks hen upp med uppmaningen att andas djupt och extuberas. Ingreppet att dra ut intuberingsröret går på några sekunder.

Här kan det vara skäl att påminna om att dödligheten i coronavirus är under en procent. I nittionio fall av hundra återvänder patienten hem efter tiden på sjukhus.

Ifall viruset förstör lungorna så att de slutar fungera så drabbas patienten av syrebrist. Hjärtat slår allt långsammare och personen avlider i hjärtstillestånd. Det sker i nedsövt tillstånd ifall patienten är i respirator.

De anhöriga bereds möjlighet att se den avlidna och begravningen kan ske enligt patientens önskemål. Den avlidna kan antingen kremeras eller begravas på vanligt sätt.

31.3 kl. 11.41 Tillades nya rön om att coronaviruset visat sig mindre dödligt än man tidigare trott.

Diskussion om artikeln