Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparkades från Vasa Sport i höstas – nu är Ari-Pekka Pajuluoma en del av Jokerits KHL-äventyr: "Undrade om man alls skulle få jobb längre"

Från 2020
Uppdaterad 30.03.2020 19:58.
Vasa Sport-tränaren Ari-Pekka Pajuluoma i båset.
Bildtext Ari-Pekka Pajuluoma.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Idag stod det klart att ishockeytränaren Ari-Pekka Pajuluoma lämnar österbottnisk ishockey för nya utmaningar. Efter att ha sparkats från Vasa Sport i höstas funderade 43-åringen om han alls skulle hitta något nytt tränarjobb – nu ska han assistera Lauri Marjamäki i Jokerit.

KHL-klubben Jokerit meddelade på måndagen att Pekka Kangasalusta och Ari-Pekka Pajuluoma ansluter till lagets tränarteam.

Båda två fick sparken från sina respektive ligaklubbar under den gångna säsongen.

Efter en lyckad första säsong vid rodret för moderklubben Vasa Sport hade laget det betydligt tyngre under förra hösten under Pajuluomas ledning, och han fick till slut foten.

– Under höstens mörka stunder undrade man var man kunde tänkas få jobb, om man alls skulle hitta något tränarjobb. Visst är man lyckligt lottad då man får jobba med hockey, det är inte en självklarhet, säger Pajuluoma till Yle.

– När något riktigt dåligt händer, så sker även bra saker. Nu får jag chansen i Jokerit och det känns bra.

Visst är man lyckligt lottad då man får jobba med hockey, det är inte en självklarhet.

Hemmet finns i Vasa

I Jokerit blir han assistent till den forne Lejontränaren Lauri Marjamäki. Under matcherna är det tänkt att Pajuluoma ska följa med spelet från läktaren.

– Förstås har jag följt med "Late", men jag kan inte säga att jag känner honom. Genom min vän Mikko Manner har jag träffat honom några gånger. På sensommaren får jag säkert lära att känna honom bättre.

Jokerits chefstränare Lauri Marjamäki
Bildtext Lauri Marjamäki är Jokerits chefstränare även nästa säsong.
Bild: Yle/Anki Karhu

Hittills har Pajuluoma endast verkat som tränare i österbottniska lag. Både efter och före den senaste sejouren i Sport hann han träna Karlebyklubben Hermes.

Nu väntar helt nya miljöer.

– Jag har haft olika tränaruppdrag i Vasa i 13 år och i princip varit i samma omgivning hela tiden. I något skede var det dags för något nytt, nu skedde det vid ett bra tillfälle.

– Den enda utmaningen är egentligen familjen, som är i Vasa. Där finns mitt hem.

Pajuluoma intervjuades av Yle Urheilus Henri Pitkänen.

Diskussion om artikeln