Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hur känner man igen desinformation i coronatider? Ni ställde frågor i vår chatt - så här svarade experterna!

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 18:27.
En hand med en telefon i.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Rädslan för coronaviruset gör att det nu sprids en hel del felaktig information på sociala medier. Också traditionella medier får arbeta hårt mot ryktesspridning och desinformation. Hur ska man veta vilken information man kan lita på?

Det handlar om allt från påståenden om smitta på en viss arbetsplats till felaktig information om en ny medicin mot coronaviruset. En del artiklar man hittar på nätet kan vid första anblick verka trovärdiga, annat är uppenbart taget ur luften.

Mikael Appel är kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning och säger att det alltid gäller att kritiskt granska vad man läser och delar på sociala medier, men att det i en krissituation är extra viktigt.

– Vid kriser dyker det alltid upp personer och grupper som försöker utnyttja svagheter, både bland individer och i samhället överlag.

Manlig polis sitter vid ett bord omgärdat av kontorsstolar.
Bildtext Mikael Appel.
Bild: Mikael Appel / privat

Kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning Mikael Appel, Svenska Yles chef för sociala medier Rose-Marie Dahlström och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten svarade på era frågor i vår chatt. Klicka här för att läsa alla frågor och svar.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Bildtext Mikael Appel
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
En kvinna klädd i grönt sitter vid ett bord med sin dator.
Bildtext Rose-Marie Dahlström
Marit af Björkestenin potrettikuva.
Bildtext Marit af Björkesten
Bild: Kimmo Räisänen / Yle

Chatten återkommer i morgon onsdag med start klockan 15.30. Då gästas vi av Juha Ojala, förhandlingschef på Servicefacket PAM, Carita Törnqvist, juridisk rådgivare på Företagarna i Finland rf och Rune Takamaa, regionchef för JHL i södra Finland.

Artikeln uppdaterad 31.3.2020 kl. 13.10 med en korrigering av Mikael Appels titel.

Diskussion om artikeln