Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Biblioteken slutar dela ut bokkassar och avskrivna böcker

Från 2020
En gammal bok hålls i med en hand.
Bildtext Den som är i karantän har gott om tid att läsa, men inga böcker levereras längre från biblioteken.
Bild: Katriina Laine / Yle

Flera bibliotek har erbjudit hemleverans av bokkassar för riskgrupper under tiden biblioteken är stängda. Andra bibliotek har lämnat avskrivna böcker på trappan åt vem som helst att ta.

Men det måste de sluta med efter att Regionförvaltningsverket nu uppdaterat sina anvisningar till biblioteken.

- Vår linje är att inget får lämna biblioteken och inget får komma in till dem under coronaepidemin, säger Päivi Almgren, överinspektör för bildningsväsendet vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.

En Kalle Päätalo-bok är uppslagen på sista sidan. Den är stämplad Avskriven Poistettu.
Bildtext Avskrivna böcker får inte lämna biblioteken nu.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Biblioteken får därför inte längre ge avskrivna böcker eller dela ut bokkassar åt kunder. Enligt anvisningarna stängs också returluckorna tills biblioteken öppnar.

Viruset kan spridas via böcker

Orsaken är att biblioteken inte ska utsätta sina kunder eller personal för covid-19. Det finns en risk för att viruset sprids via böcker.

En annan risk är att det uppstår folksamlingar och att folk rör vid dörrhandtag och luckor då de avhämtar eller lämnar tillbaka böcker.

- Kort sagt är det inte bibliotekens uppgift att locka folk att gå ut då vi borde minimera de sociala kontakterna, säger Almgren.

Espoon Ison Omenan kirjasto suljettu.
Bildtext Många bibliotek är stängda åtminstone till den 13 maj.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Bland annat biblioteken i Pargas, Nagu, Korpo och Houtskär har levererat böcker till äldre och andra som hör till en riskgrupp.

Biblioteken uppmuntrar istället sina kunder att bekanta sig med utbudet av e-material.

- Just nu ger vi tillfälliga pinkoder, så att låntagarna kan låna e-böcker, e-ljudböcker och filmer. Sedan då pandemin är över kan låntagarna komma till biblioteket, identifiera sig och få en ny pinkod, säger bibliotekschef Karolina Zilliacus i Pargas.