Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolsonaro tycker att ekonomin är viktigare än smittobekämpning – oppositionen kräver att "den cyniska och kriminella" presidenten avgår

Från 2020
Flaggor från coronadrabbade länder projiserade på Kristusstatyn "Cristo Redentor"  i Rio de Janeiro, Brasilien 18.3.2020
Bildtext Flaggor från coronadrabbade länder projiserade på Kristusstatyn "Cristo Redentor" i Rio de Janeiro, Brasilien den 18 mars 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att inga fler karantänsåtgärder kommer att vidtas i landet eftersom jobb går förlorade och fattiga människor lider oproportionerligt mycket.

I ett tv-sänt tal riktade Bolsonaro kritik mot isolering och andra åtgärder som lokala myndigheter vidtagit för att bekämpa coronaviruset.

Bolsonaro talade om "jobbdödare" och äventyrande av demokratin. Enligt honom riskerar den kris som följer i coronavirusets spår att leda till socialt kaos.

President Jair Bolsonaro 30.3.2020 i Brazil, Brasilien.
Bildtext President Jair Bolsonaro den 30 mars i Brazil, Brasilien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Den fråga som de flesta människor ställer mig nu är när de kan gå tillbaka till sina arbeten, sa Bolsonaro.

Samtidigt kommer det en vädjan från hälsovårdsminister Luiz Henrique Mandetta där han ber människor att hålla avstånd till varandra för att minska belastningen på landets fragila hälsovårdssystem.

Bolsonaro ignorerade totalt hälsoministerns vädjan om skyddsåtgärder, och begav sig i stället ut på gatan där han deklarerade att "vi ska alla dö en dag", skriver The Guardian.

Bolsonaro tror att ekonomin återhämtar sig snabbt

Senaten i Brasilien har godkänt ett förslag som garanterar landets fattigaste medborgare ett månatligt bidrag som betalas ut i tre månader.

Enligt Bolsonaro kommer de åtgärder som har vidtagits för att bekämpa coronaviruset att leda till att landets ekonomi kan återhämta sig och vara tillbaka på rätt spår inom ett år.

De här kvinnorna stöder president Bolsonaro och protesterar mot restriktioner i Brasilien. Brazil 15.3.2020
Bildtext De här kvinnorna stöder president Bolsonaro och protesterar mot restriktioner i Brasilien. Brazil den 15 mars.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Om situationen utvecklas till kaos med massarbetslöshet och hunger skapas det en god grogrund för dem som är ute efter att exploatera situationen och ta över makt, sa Bolsonaro nyligen till journalister utanför presidentens palats.

Förra veckan påtalade Bolsonaro risken för kravaller, och antydde att vänstern nu kan dra fördel av vilket kaos som helst.

Högerpopulisten Jair Bolsonaro lovade då han valdes till president 2018 att han skulle klippa av banden till det "korrupta politiska etablissemanget".

Han har länge försvarat militärdiktaturen under åren 1964-1985 med motiveringen att den höll kommunisterna borta från makten.

Andra politiker oroar sig över Bolsonaros bagatelliserande av hälsorisker

Hittills har de politiska ledarna i Brasilien lyckats få igenom nödåtgärder i termer av "krigsbudget", men många anklagar nu president Bolsonaro för att bagatellisera hälsoriskerna.

I söndags besökte Bolsonaro en marknad utanför huvudstaden i syfte att demonstrera hur man kan luckra upp nedstängning och isolering.

Både Twitter och Facebook har – på grund av sina regler om desinformation – avlägsnat en video som visar Bolsonaro tala med gatuförsäljare på marknaden.

Vänstern kräver att Bolsonaro avgår

President Bolsonaros sätt att reagera på virusepidemin i Brasilien har lett till att vänsterpolitiker kräver att han avgår.

Bolsonaro anklagas för att "på ett cyniskt och kriminellt sätt" placera ekonomiska intressen framom intresset för den allmänna hälsan och befolkningens trygghet.

Bolsonaro är mer än ett politiskt problem – han har blivit ett allmänt hälsoproblem ... Han bör avgå

Konklusion i oppositionens manifest

I ett manifest som publicerades i måndags säger Bolsonaros mest framträdande politiska motståndare att många liv kommer att gå förlorade på grund av presidentens beteende.

"Brasilien och hela världen står inför ett nödläge utan motstycke i modern historia ... [och] i vårt land har nöden förvärrats av en ansvarslös president", står det bland annat i manifestet.

"Jair Bolsonaro är det största hindret för de brådskande beslut som måste fattas för att spridningen av infektionen ska kunna förhindras och liv kunna räddas", sägs det i dokumentet, som först publicerades i tidningen Folha de São Paulo.

I manifestet konstateras det vidare att Bolsonaro inte kan få fortsätta att styra Brasilien. "Han begår brott ... han ljuger och framkallar kaos. Han utnyttjar den förtvivlan som våra mest sårbara medborgare känner."

En person håller upp en kastrull i protest mot president Bolsonaro och hans sätt att hantera coronavirus-krisen. Sao Paolo, Brasiilien.
Bildtext En person i Sao Paolo håller upp en kastrull i protest mot president Bolsonaro och hans sätt att hantera coronakrisen.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Vi behöver samhörighet för att stå emot pandemin – och inte en president som går emot de offentliga hälsovårdsmyndigheterna och placerar sina egna auktoritära politiska intressen ovan om alla andras liv", sägs det i manifestet.

Deklarationen "Brasilien kan inte förstöras av Bolsonaro" har undertecknats av ledande politiker från hela den brasilianska vänstern.

Han måste hållas tillbaka – nu genast, och han måste svara för de brott han begår mot vårt folk

Ciro Gomes hör till dem som har undertecknat manifestet, och han anser att Bolsonaro bör ställas inför den internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten. "Jag tänker arbeta för det", säger Gomes till The Guardian.

Företagsvärlden viktig för Bolsonaro

Bolsonaros nedlåtande attityd till isolering och distans är delvis kopplad till hans förhållande till företagsvärlden. Många företag har motsatt sig nedstängning av affärsverksamhet eftersom det skulle innebära förlorade inkomster.

– Han representerar de mest perversa ekonomiska intressena – de som inte bryr sig ett dugg om människors liv. Det enda de bekymrar sig för är den egna lönsamheten, säger Guilherme Boulos, som också har undertecknat manifestet mot presidenten.

Källor: Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln