Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hjälpen till sjöss kan dröja - båtsäsongen har inletts ovanligt tidigt men Ekenäs sjöräddare är ännu inte redo

Från 2020
Andreas Hindrén.
Bildtext Det är snö och is vid Näseuddens sjöräddningsstation i Ekenäs den sista mars, men det vackra vädret hittills har fått i gång båtfolket. Andreas Hindrén från Ekenäs sjöräddare funderar med besättningen när deras säsong ska inledas.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Många fritidsbåtar rör sig redan ute på sjön trots att våren knappt börjat. Sjöräddare uppmanar båtförarna att hållas hemma: de som frivilligt hjälper andra i nöd har inte inlett säsongen och undantagstillståndet tär på myndigheternas resurser.

Ekenäs sjöräddare brukar inleda sin säsong den första maj. Det betyder att räddningsbåten ännu inte är sjösatt, men många fritidsbåtar rör sig redan till sjöss.

Det blir så här när vintrarna är allt kortare, säger Andreas Hindrén som är ordförande för Ekenäs sjöräddare.

- Det verkar vara lugnt i Ekenäs skärgård, men säsongen har kört i gång på vissa håll. Vi har börjat fundera på hur våra resurser ser ut så vi kan komma i gång tidigare.

Ekenäs sjöräddares hus på Näseudden.
Bildtext Näseuddens sjöräddningsstation i Ekenäs. Ekenäs sjöräddare hjälper frivilligt dem som råkar i sjönöd.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ekenäs sjöräddare brukar ibland inleda säsongen någon vecka före första maj, och avslutar den ibland senare än den sista oktober som är den sista officiella dagen för säsongen.

- Man måste ju dra en gräns någonstans så att myndigheterna hinner planera säsongen. Dessutom behöver besättningen en paus från beredskapen, så att den även under vintern kan utbilda sig. Båten måste också skötas om.

"Rör er inte till sjöss"

Ekenäs sjöräddare diskuterar nu om säsongen ska inledas tidigare, men helst hoppas både Andreas Hindrén och Finlands sjöräddningssällskap att folk hålls hemma och inte ger sig ut med sina båtar.

sjöräddningssällskapets webbplats kan man läsa att centralorganisationen för de frivilliga sjöräddarna hoppas att båtförarna inte rör sig till sjöss på grund av coronaviruset.

Regeringen har uppmanat finländarna att hållas hemma så mycket som möjligt och dessutom tär fritidsbåtarnas eventuella problem på sjöbevakningens krafter.

Sjöbevakningen är också med och bevakar landskapets och landets gränser.

- Det finns en risk att det tar längre tid innan man får hjälp just nu, säger Andreas Hindrén.

De frivilliga sjöräddarna har inte inlett sin säsong och myndigheterna är upptagna med sina uppdrag.

- Vi hjälper så mycket vi kan, men resurserna är begränsade från alla håll.

Andreas Hindrén.
Bildtext Inom kort får Ekenäs sjöräddare veta hur coronaviruset påverkar deras beredskap. Just nu hjälper frivilliga sjöräddare inte med bevakningen av landskapsgränsen eller rikets gräns, berättar Andreas Hindrén, ordförande för Ekenäs sjöräddare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ekenäs sjöräddares möjligheter att hjälpa det här året är dessutom mindre eftersom man har enbart en båt till förfogande.

Räddningsbåten Ajax kom till Ekenäs 1995, men den har gjort sitt. Nu jobbar föreningen med att samla pengar till en ny båt.

En ny räddningsbåt kostar drygt 500 000 euro. Av den summan ska den lokala föreningen betala 80 000 medan spelbolaget Veikkaus och Finlands sjöräddningssällskap står för resten av summan.

Endast en båt i sommar

Det kommer att märkas tydligt och klart att sjöräddarna har enbart en båt i sommar.

- Om båten får tekniska problem så kan vi inte åka ut eftersom besättningens säkerhet är viktig.

Dessutom är båten utan hytt vilket leder till att Ekenäs sjöräddares möjligheter att jobba till sjöss begränsas.

Föreningen får i alla fall hjälp av andra sjöräddare och myndigheter då det behövs.

Andreas Hindrén tror att Ekenäs sjöräddare har en båt till sommaren 2021.