Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Världens hemskaste sjukdomar – tio av historiens mest fruktade sjukdomar i en underhållande serie

Från 2020
En bild från Världens hemskaste sjukdomar.
Bildtext En bild från Världens hemskaste sjukdomar.
Bild: SVERIGES TELEVISION AB

Följ med på en ruskig resa där Erik Ekstrand låter två försökskaniner prova på några av de värsta farsoterna som har plågat Sverige och Finland. Varje vecka testas en ny sjukdom och i slutet av säsongen utses världens hemskaste sjukdom!

TV-serien är producerad av SVT och riktar sig till barn och familjer.

Del 1. Kolera

I premiäravsnittet är året 1834 och Nouveline och Mario har just flyttat från landet till storstaden Stockholm. Oturligt nog härjar den otäcka sjukdomen kolera i stan och Nouveline och Mario insjuknar snabbt. Doktorn försöker bota dem med allt ifrån grisfötter och örter till blodsugande blodiglar men frågan är om Nouveline och Mario klarar sig med livet i behåll.

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 2. Spetälska

På 1200-talet är det kyrkan som bestämmer det mesta i samhället och det är just under ett kyrkobesök som Anna och Max får reda på att de drabbats av spetälska. Med stora bölder i ansiktet och en varnande spetälskebjällra runt midjan förpassas Anna och Max till isolering på en spetälskekoloni. Kommer det göra dem friska igen?

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 3. Skörbjugg

På 1700-talet utkämpas många strider till sjöss och Sixten och Mario kidnappas för att bli del av besättningen på ett krigsfartyg. På båten tvingas de jobba hårt och efter några år utvecklar både Sixten och Mario den dödliga sjukdomen skörbjugg. Trots blödande sår och andningssvårigheter tvingas Sixten och Mario stanna och arbeta på båten. Kommer det bli deras död?

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 4. Spanska sjukan

Året är 1918 och Isabelle och Max besöker en teater i hopp om att bli underhållna. Tji får de, när hela personalen är sjuk och de istället blir smittade med den superfarliga influensan Spanska sjukan. Isabelle och Max får vård av sönderstressad personal i en överfull sjukstuga och trots att de får prova flera rätt så speciella botemedel så ser inte framtiden särskilt ljus ut.

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 5. Rakit

Eftersom de lever i en mörk stuga i 1800-talets Småland drabbas Anna och Sixten av bristsjukdomen rakit eller engelska sjukan, som den också kallades. Deras skelett mjukas upp och kropparna deformeras och det blir svårt att både gå och äta. Trots att Anna och Sixten får hjälp från en "klok gumma" som gör sitt yttersta för att bota barnen med allt ifrån trädspringning till längdspottning så är det väldigt osäkert om Anna och Sixten överlever.

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 6. Smittkoppor

År 1741 roar sig Isabelle och Mario på en fin maskeradbal tillsammans med adeln men tyvärr får de smittkoppor på köpet. På den här tiden har läkarna ingen aning om hur smittkoppor botas så Isabelle och Mario får sminka över sina stora varbölder i ett försök att se friska ut. Hjälper eller stjälper det dem i kampen mot den dödliga sjukdomen?

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 7. Tuberkulos

När Anna och Max flyttar från landet in till stan i början av 1900-talet tvingas de ta jobb hos en skräddare för att kunna försörja sig. Efter bara en kort tids arbete smittas både Anna och Max av den väldigt vanliga och väldigt dödliga sjukdomen tuberkulos vilket gör att de ordineras att vila upp sig på ett sanatorium. Anna och Max tvingas stanna på sanatoriet i flera år utan att ens få träffa sin familj. Botar det deras svåra sjukdom?

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 8. Karies

På 1550-talet var socker något som bara de väldigt rika hade råd med så när Nouveline och Sixten bjuds hem till kung Gustav Vasa tar de tillfället i akt att frossa i godsaker. Kungen använder marsipan som medicin mot sitt magont men tyvärr så ger marsipanen biverkningen karies. Även Nouveline och Sixten drabbas svårt med många hål i tänderna och inflammerat tandkött. Dåtidens botemedel verkar inte hjälpa och Sixten besöker hovslagaren för att låta honom dra ut en tand. Blir det hans räddning och hur går det för Nouveline?

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 9. Dysenteri

Mitt under 30-åriga kriget, år 1630, värvas Anna och Nouveline till den svenska armén. Bland soldaterna härjar dysenteri och det dröjer inte länge förrän både Anna och Nouveline också får smittan. Med magknip, feber och diarré besöker de fältskären som gör sitt bästa för att bota dem. Inte direkt en lätt uppgift när hälften av alla som drabbas dör.

Programmet är inte längre tillgängligt

Del 10. Pesten
I säsongsfinalen hamnar Isabelle och Max i det hårda livet på medeltiden. År 1350, samtidigt som Isabelle och Max möter ett gycklarsällskap i skogen, har pesten precis kommit till Sverige, och oturligt nog smittar de glada gycklarna barnen med den dödliga sjukdomen. Man visste varken hur pesten smittade eller hur den botades, men Isabelle och Max testar både att "skåda urin" och att "salta höns" för att bli krya igen. Tror du att det hjälper?

Programmet är inte längre tillgängligt

Alla barn som har medverkat får i slutet av säsongen vara med och utse världens hemskaste sjukdom!

Diskussion om artikeln