Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mathjälpen i Borgå rullar på trots epidemin - nya kunder väntas strömma till

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 17:26.
Päivi Valkoniemi vid matutdelningen.
Bildtext Päivi Valkoniemi vid Samarias garage som tillfälligt fungerar som utdelningsplats.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En helt ny knutpunkt för utdelning av mathjälp håller på att skapas i Borgå. Då epidemin tvingar matutdelningen på Fänriksgatan att nästan helt stänga tar Samaria över i Östermalm.

Vid den öppna garagedörren i bottenvåningen till Samarias loppmarknad står en kärra lastad med plastpåsar. Sofia och Soe håller jour utrustade med ansiktsmasker och skyddshandskar. Telefonen ringer till då och då.

- Vi har redan fått ett 30-tal besök idag och fler är på kommande, säger vice verksamhetsledare Päivi Valkoniemi.

Garaget är en tillfällig lösning. I bottenvåningen bygger Samaria om för att få bättre utrymmen för en mer omfattande verksamhet.

- Vi har satt i gång med att dela ut mycket mera mat åt våra egna klienter, men också på grund av coronasituationen åt alla Borgåbor.

Dagligen får Samaria ta emot matdonationer, främst från olika företag inom livsmedelsbranschen.

Matvaror som delas ut.
Bildtext Ring först och boka tid för att undvika köer är Samarias råd åt alla som behöver mathjälp.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- I den matkasse som vi nu delar ut finns det bland annat korv, ost, grönsaker, mjölk och yoghurt, säger hon, då andra matutdelare nu har stängt i Borgå får vi ta emot en stor mängd mat.

Nästan paus med mathjälpen på Fänriksgatan

För den största förmedlaren av mathjälp i Borgå, Porvoon Lähimmäistyö ry, har coronaepidemin ställt till med bekymmer. Vanligtvis besöker hundratals Borgåbor matutdelningen på Fänriksgatan. Nu är dörrarna delvis stängda.

- Vi håller som bäst på att försöka hitta nya rutiner för hur vår mathjälp ska kunna skötas, säger verksamhetsledaren Ritva Koljonen. Allt är lite uppochner nu, säger hon.

Brist på matvaror har de inte.

- Mat har vi i frysen och gott om bröd, mera är på kommande, men köer vid dörren gäller det nu att undvika.

Hennes råd är att ringa först och komma överens om en tid.

- Ringa gärna på förmiddagen, så bokar vi en tid för ett besök vid vår dörr, säger Ritva Koljonen.

Hennes förening funderar nu på att inleda ett samarbete med Samaria om matutdelning.

Mathjälp delas ut.
Bildtext Väntar - om några timmar kommer en stor matförsändelse till Samaria.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stad kyler ner

För att få mathjälp gäller det att först ringa till Samaria, 040-1954 402, och sedan komma överens om en tid för att hämta matkassen.

Under de kommande månaderna koncentreras nu mathjälpen långt till Samarias fastighet på Montörsvägen i Östermalm.

Här kommer ett större mellanlager att finnas som ska betjäna alla mindre föreningar och sammanslutningar som sysslar med matutdelning.

- Vi samarbetar nu med många aktörer. Borgå stad har lovat ställa upp med stora kylanläggningar, också församlingarna är med och hjälper till, säger Päivi Valkoniemi. Bra att vi samarbetar, ingen kan göra allt ensam.

Hon uppskattar att det finns ett 10-tal olika sammanslutningar som delar ut mat i Borgånejden.

Matvaror i en plaastpåse.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Svinnmat från butiker och donationer från livsmedelsindustrin är det ingen brist på, nu gäller det bara att sköta om utdelningen på ett nytt sätt, delvis genom att föra hem mathjälpen.

För Samarias del har undantagstillståndet lett till att all rehabiliterande verksamhet har upphört. Vårdenheterna fungerar som vanligt.

EU-matkassarna förs hem

EU-matkassarna, som består av torrskaffning, förmedlas i Borgå av Röda Korset, med hjälp av församlingarna och de arbetssökandes förening. Också den verksamheten har påverkats av de nya omständigheterna.

- Till oss kan man inte längre komma för att få en matkasse, istället har vi frivilliga som hämtar hem den,säger Päivi Waldvogel, från Röda Korset i Borgå.

Efterfrågan på EU-matkassen har inte varit så stor den senaste tiden.

- Vi delade ut cirka fem stycken senaste vecka, i slutet av maj kommer vi att få en ny stor försändelse till Borgå, säger hon.

Föreningen har ett 30-tal frivilliga som ställer upp. De hjälper också till med att sköta ärenden till mataffärer och apotek. En insats som behövs.

- I dag har telefonen redan ringt en hel del, vi har omkring 35 personer som vi nu bistår. Behovet av den sortens hjälp ökar säkert med tiden, säger Päivi Waldvogel.

Diakonerna svarar i jourtelefon

Också via Borgå svenska domkyrkoförsamling går det att få hjälp och stöd. Församlingens diakoner förmedlar EU-matkassen och nås dagligen per telefon.

- Det går bra att ringa upp oss närsomhelst under dagen, säger diakonen Åsa Eriksson. Jag tror behovet av hjälp och stöd i olika former kommer att märkas av med en liten fördröjning.

Den svenska församlingens diakoner nås på 019-661 1241 på vardagar mellan klockan 9 och 16.

Diskussion om artikeln