Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Art Bank, Pargas

Från 2020
Uppdaterad 26.05.2020 15:53.
En av Salvador Dalís konstverk. En staty på en liggande person med långt hår hängande över ögonen som har byrålådor som kommer ut ur kroppen.
Bildtext Till exempel detta Dalí-verk kan du stifta bekantskap med i Art Bank.
Bild: Yle/Maria Seppälä

Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Resmålet i ett nötskal:

  • Art Bank är Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning, belägen i centrum av Pargas
  • Ägaren Ted Wallin har samlat på Dalís konst sedan konstnären dog år 1989
  • Samlingen innefattar 80 Dalí-konstverk, som möbler, lampor och skulpturer
  • Salvador Dalí föddes i Figueres, Katalonien och hör till 1900-talets mest kända konstnärer. Verket Minnets envishet som föreställer smältande klockor är ett av Dalís mest berömda skapelser
  • Besök utställningen året runt, inträdesavgift 10 euro
Grafik: blått streck, till höger en blå pil

För vem: För dig som är intresserad av konst och särskilt konststilen surrealism. För dig som söker originella skärgårdsupplevelser
Var: Pargas centrum
När: Året runt. Gruppguidningar och privata tillställningar möjliga. Aktuell info om öppethållningstider på Art Banks nätsida
Hitta fram: Till fots i centrum. Art Bank ligger ca 700 meter från busstationen. Pargas har inga tågförbindelser

Flera kunde hitta denna surrealistiska pärla med dess ännu mer surrealistiska ägare, Ted Wallin, som samlat konst och varit intresserad av Dalí sedan ungdomen. Hans guidning är något helt annat än besökarna upplevt eller kommer att uppleva någon annanstans. Alltför många kör förbi Pargas centrum och fortsätter till skärgården. Man kan ju bara inte missa denna unika pärla.

Publiktips till Egenland

Läs mera: I Pargas finns en Dalísamling utan like och ägaren Ted Wallin säger sig vara den surrealistiska konstnärens reinkarnation: "Allt vi berättar är sant, eller så inte"

Art Bank & Pargas Dalí - Spela upp på Arenan

Över 100 unika resmål på Egenlands karta

Klicka här för mer Egenland-innehåll. Egenland är en tvåspråkig reseguide till Finland som lyfter fram publikens bästa och originellaste resmålstips.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln