Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Coronakrisen överskuggar de nya förhandlingarna mellan Storbritannien och EU – mycket talar för att övergångsperioden förlängs

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 11:18.
Brysselkorrespondent Rikhard Husus anikte på en bakgrundsbild där EU:s chefsföhandlare Michel Barnier och Storbritanniens förhandlare David Frost står sida vid sida mellan en EU-flagga och en Union Jack.
Bildtext Storbritanniens förhandlare David Frost och EU:s chefsföhandlare Michel Barnier under den första förhandlingsrundan den 2 mars.
Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET // Yle

Coronaviruset har överskuggat förhandlingarna mellan Storbritannien och EU som på förhand sågs som vårens stora europeiska nagelbitare. Mycket talar för att den pågående övergångsperioden förlängs, skriver Svenska Yles Brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Det var egentligen tänkt att den politiska våren i Bryssel och London skulle kretsa kring de fortsatta brexitförhandlingarna. Men till följd av coronakrisen har manuset fått skrivas om rejält.

I början av mars såg allt ännu ut att gå som planerat. Parterna träffades för en första omgång av förhandlingar i Bryssel.

Chefsförhandlaren Michel Barnier ansåg att ett "bra avtal för bägge parter" var möjligt trots stora meningsmotsättningar inom vissa områden.

Motsättningarna handlar bland annat om hur omfattande det framtida avtalet ska vara och vilka områden som ska ingå.

Där Storbritannien efterlyser ett avskalat handelsavtal vill EU ha ett heltäckande avtal som ska förhindra dumpning av sociala standarder och miljöregler.

Vidare vill britterna att avtalen ska göras upp sektor för sektor, medan EU vill att alla områden ska bakas in i ett och samma avtal.

EU:s målsättningar konkretiseras i det drygt 441 sidor långa utkast till avtal som offentliggjordes i mitten av mars.

Efter det tog coronakrisen grepp om Europa på allvar. Den följande omgången av förhandlingar som skulle äga rum i London blev aldrig av då skytteltrafiken från Bryssel ansågs vara alltför riskabel.

Till råga på allt testade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier positivt för coronaviruset den 19 mars. Brittiska motparten David Frost har också varit i isolation sedan dess på grund av coronaliknande symptom.

Då premiärminister Boris Johnson dessutom själv insjuknade i covid-19 för några dagar sedan står det klart att det under rådande omständigheter inte finns förutsättningar att komma framåt i förhandlingarna.

Uppehållet försämrar förutsättningarna att enas om ett avtal under den övergångsperiod som Storbritannien omfattas av tills slutet av året.

Under övergångsperioden fortsätter Storbritannien att följa EU:s regler, trots att landet formellt inte längre är medlem i unionen.

Tidtabellen för förhandlingarna ses som ytterst stram som det är. Ett avbrott på flera veckor och möjligen månader får ambitionen att enas om ett avtal före utgången av året att framstå som utopistisk.

Skilsmässoavtalet mellan EU och Storbritannien ger regeringen i London möjlighet att anhålla om att förlänga övergångsperioden med upp till två år. Ett beslut om en förlängning måste fattas senast i slutet av juni.

Boris Johnson har hittills avvisat tanken om att förlänga övergångsperioden.

Hans utgångspunkt är att övergångsarrangemangen ska upphöra i slutet av året vare sig man lyckats enas om den framtida relationen eller inte.

Pressen på Johnson att ompröva sin linje är ändå stor.

"Det kommer att bli väldigt svårt för regeringen att fokusera på detta (förhandlingarna) samtidigt som man handskas med viruset och möjligen också en finanskris," säger David Henig som är expert på handelsfrågor vid europeiska tankesmedjan ECIPE.

På andra sidan Engelska kanalen hoppas man också på en förlängning av övergångsperioden. Europaparlamentets största grupp EPP vädjade i början av veckan till Storbritannien att överväga en förlängning.

"Jag kan endast hoppas att sunt förnuft och substans kommer att vinna över ideologi. En förlängning av övergångsperioden är det enda ansvarsfulla," säger Christophe Hansen (EPP) från EU-parlamentets utskott för internationell handel.

Boris Johnson har inte gjorts sig känd för att lyssna på vad hans vänner i Europa har att säga. Däremot har Johnson i flera repriser tagit tillbaka tidigare löften då situationen krävt det.

Mycket talar för att Storbritanniens övergångsperiod fortsätter efter årsskiftet.