Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

200 000 test om dagen – Tyskland vill testa ännu flitigare för att stoppa spridningen av coronaviruset

Från 2020
En person i skyddsutrustning går mot en bil för att genomföra ett drive-in coronatest i Landsberg i Tyskland.
Bildtext I tyska Landsberg genomförs drive-in coronatest på förmiddagarna.
Bild: imago images/Future Image/ All Over Press

Med närmare 70 000 bekräftade coronafall har man i Tyskland hittills relativt få dödsoffer på grund av viruset. Att man än så länge har kommit aningen lindrigare undan än många grannländer förklaras bland annat med intensivt testande. Nu planerar man att testa ännu mer.

– I förra veckan gjordes omkring 350 000 test och det är väl ungefär det som är möjligt i dagsläget. Men jag utgår från att vi i framtiden också kommer att ha test som är enklare att göra, säger professor Lothar Wieler som är chef för den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-Institut.

Från det tyska hälsoministeriet heter det att man i nuläget klarar av mellan 300 000 och 500 000 test per vecka.

– Fler test kan absolut göras, men exakt hur många kan jag inte säga, fortsätter Wieler.

Närbild av Lothar Wieler, chef för den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-Institut.
Bildtext Lothar Wieler tror att det absolut är möjligt att testa fler.

Från det tyska inrikesministeriet kommer i alla fall budet att testen borde bli avsevärt fler.

I en intern rapport, citerad i flera tyska medier, talar man om att det redan i mitten av april borde finnas en kapacitet att göra 100 000 test per dag.

I slutet av månaden hoppas man redan vara uppe i det dubbla, det vill säga 200 000 per dag.

Mobilspårning svår att genomföra

Meningen är att det enligt inrikesministeriet borde finnas en kapacitet att testa de personer som själva misstänker att de har blivit smittade. Därtill ska man också kunna testa alla som har varit i kontakt med personer som har en bekräftad smitta.

Modell tar man från Sydkorea, där man genom massivt testande och isolering har kunnat se till att det inte blir något totalstopp i samhället.

Hur man helt konkret ska uppnå den mängd test som man har satt som mål är oklart, men i rapporten konstateras att mycket av den infrastruktur som behövs redan finns.

För att spåra upp personer som smittade har varit i kontakt med talar man i rapporten också om att eventuellt spåra mobiler.

– I Sydkorea har det här bidragit till att man snabbt har kunnat stoppa viruset från att sprida sig, säger Lothar Wieler.

I Tyskland har ändå planer på att spåra mobiltelefoner redan hunnit väcka massiv kritik. I stället utvecklas nu en mobilapp som man frivilligt ska kunna använda för att få reda på om man har kommit i kontakt med smittade personer.

I Tyskland diskuteras för tillfället också om det borde bli obligatoriskt att bära munskydd, då man till exempel går och handlar. Den här regeln gäller i grannlandet Österrike från och med onsdagen.

Också i den tyska staden Jena måste man från och med kommande vecka bära munskydd i butiken eller om man använder allmänna kommunikationsmedel.

Diskussion om artikeln