Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hankengäng efterlyser din bästa idé för att rädda Finland ur coronakrisen

Från 2020
Ronnie Eriksson har skjorta på sig och tittar in i kameran.
Bildtext Ronny Eriksson vill höra din idé!
Bild: Privat

I coronapandemins kölvatten följer många utmaningar för bland annat vården, utbildningen och företagen. Arrangörerna bakom det finlandssvenska hackathonet What the Quack? vill jobba för att lösa några av dem.

De senaste veckorna har varit hektiska för Hankenstuderande Ronny Eriksson. Vid årsskiftet grundade han, tillsammans med ett gäng studiekompisar, idésmedjan Springboard som ska hjälpa studerande att omvandla sina idéer till företag.

Lanseringsevenemanget skulle ha ägt rum i början av april, men av förklarliga skäl tvingades gänget att tänka om. I stället för lanseringsfest blir det nu ett hackathon, en idétävling där vem som helst får delta, för att råda bot på några av de problem som samhället ställs inför i och med covid-19.

- Det är ett finlandssvenskt hackathon som heter What the Quack? och ordnas online den 3 till 5 april, berättar Ronny Eriksson och tillägger att evenemanget trots den finlandssvenska vinkeln är öppet för vem som helst.

Samarbete mellan olika skolor

Idén är inte helt ny. Redan nu har ett Hack the Crisis Finland-hackathon ordnats, så varför behövs en egen finlandssvensk variant?

- Orsaken till varför vi bestämde att ha finlandssvenskheten som fokus är bristen på entreprenöriellt samarbete mellan de olika svensktalande skolorna. Vårt mål är att öka samarbetet och få människor att tillsammans lösa problemen.

What the Quacks logo.
Bildtext What the Quack?
Bild: Privat

What the Quack? har fyra olika kategorier; rädda liv, rädda utbildning, rädda företag och rädda samhället. Deltagarna får bidra med innovativa idéer på hur man kunde möta de utmaningar som de olika kategorierna står inför.

- Vi letar efter alla möjliga lösningar men speciellt nya kreativa idéer som kan implementeras direkt, säger Ronny.

Den som deltar kan göra det antingen som en del av ett lag eller på egen hand.

- Alla är välkomna och vår plattform gör det möjligt för deltagarna att jobba ensamma eller hitta lagkamrater som de kan lösa problemet tillsammans med.

Vinnaren kan omvandla idén till affärsmodell

Processen är enkel och tillgänglig för alla.

- Du anmäler dig på vår nätsida och efter det får du information hur du kommer åt vår plattform. På plattformen kommer vi stödja dig att komma framåt så snabbt som möjligt, säger Ronny.

Evenemanget sköts helt och hållet online och deltagarna får tillgång till en mentor som finns där som stöd när idéer ska finslipas.

- Vi har cirka 40 mentorer med diverse olika bakgrunder. Våra mentorer är allt från serie-entreprenören Peter Vesterbacka till olika lärare inom psykologi och välmående.

På söndag när hackathonet går i mål koras en vinnare som, förutom en summa pengar, också får tillgång till bland annat Springboards sex veckor långa program som hjälper till att omvandla idén till en omsättande affärsmodell.

Hittas också på Arenan

Teamet bakom What the Quack? har jobbat med tajt tidtabell och är väldigt tacksamma för alla som på något sätt bidragit till att evenemanget kan genomföras. På två veckor har de gått från idé till genomfört hackathon.

- What the Quack? är inte menat att vara ett engångs-event utan vi vill bygga upp en modell där vi organiserar hackathons fyra gånger om året som följs av ett sex veckor långt program för att se till att de bästa lösningarna blir verklighet. Det här är vår pilot och vårt första försök.

Den här gången ligger fokuset på covid-19, nästa gång på något annat.

- Coronaviruset kanske saktar av detta år men det gör inte vi. Nya problem kommer uppstå och de kräver mer och mer samarbete för att lösas. Vårt mål är att sammanföra människor med bra idéer, idag, imorgon och om flera år.

Om du är intresserad av att vara med i What the Quack? så kan du anmäla dig här.

Är du intresserad av att ta en titt på lösningarna som föds under hackathonet så kommer Yle X3M att publicera några av idéerna på Arenan i videoforma på söndag.