Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboprofessor beviljades Europas största finansieringssumma för att forska i mobbning

Från 2020
Christina Salmivalli sitter vid ett högt bord och tittar in i kameran.
Bildtext Christina Salmivalli vill lägga om fokus för att identifiera de mobbningsfall som fortsätter trots att man försökt få stopp på mobbningen.

Professor i Psykologi vid Åbo Universitet, Christina Salmivalli, har beviljats en av Europas mest eftertraktade forskningsfinansieringar - en summa på cirka 2,5 miljoner euro.

Den femåriga ERC Advanced Grant-finansieringen beviljas etablerade forskningsledare som samlat på sig en märkbar mängd prestationer som forskare.

- Det känns nog alldeles fantastiskt. Jag är oerhört stolt eftersom jag vet hur svårt det är att få den här finansieringen. Fast jag vet att det innebär mycket jobb så får jag samtidigt extra kraft för att klara av det, berättar hon.

Professorn har redan tidigare hyllats för sin forskningsinsats. År 2017 belönades hon med Finlands vetenskapspris.

Salmivalli är tidigare känd för antimobbningsprogrammet Kiva Skola som utvecklades vid Åbo Universitet. Kiva Skola används i över 900 skolor i Finland och programmet har också spridit sig till andra länder.

Man iklädd kiva skola-väst står och tittar ut över en aula
Bildtext Christina Salmivalli var med och startade antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Genom programmet har man fått stopp på en stor del mobbningsfall.
Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen

Kiva Skola har enligt forskning varit ett av de mest effektiva programmen för att få slut på mobbning.

Nu vill Salmivalli vända blicken från de fall där man lyckats förebygga mobbning till de fall där man misslyckats.

Lite forskning om mobbningsfall man inte fått stopp på

När Salmivalli började skriva projektansökan kom hon att tänka på att det redan finns mycket forskning om fall då mobbningen har avtagit efter att man vidtagit förebyggande åtgärder.

Därmed kom hon att tänka på att det däremot forskats väldigt lite kring situationer där mobbningen fortsatt.

- Nu ska vi för omväxlingsskull zooma in på de fall man misslyckats med att stoppa mobbning och ifrågasätta varför det förebyggande arbetet inte fungerat bättre än så.

Vi vet nästan ingenting om de misslyckade fallen, säger hon.

Barn med skärmmössa har vänt ner ansiktet mot pulpeten.
Bildtext Trots att antimobbningsprogram delvis varit framgångsrika finns det flera fall där mobbningen ändå inte avtar.
Bild: Copyright 2014 Ritva Tarkki, all rights reserved.

Det finns många olika orsaker till varför mobbning fortsätter.

Salmivalli nämner att det kan bero på allt från skolans modell för att ingripa i mobbningsfall, skolans ledning eller elevgruppen till mer personliga orsaker som barnens egenskaper eller hemförhållanden.

Genom att ta reda på de bakomliggande orsakerna ska man kunna skapa nya verksamhetsmodeller för att ingripa i olika mobbningsfall på ett mer skräddarsytt sätt.

- Den huvudsakliga utgångspunkten är att vi med hjälp av forskningsresultatet ska kunna få stopp på de fallen där mobbningen konstant fortsätter.

Forskningsprojektet är en del av flaggskeppsprogrammet INVEST.

Diskussion om artikeln