Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Mamma och pappa kan också gå ut och leka ifall de känner sig ledsna" – dagisbarnen träffar varandra på virtuella samlingar

Från 2020
I bakre raden: Anni Salmela, nere till vänster Selma Boldt och nere till höger Alma Sjövall.
Bildtext Anni Salmela (bakre raden), Selma Boldt (nere till vänster) och till höger Alma Sjövall.
Bild: Marianna Jämsen

Många dagisbarn har fått nya rutiner då föräldrar uppmanas sköta sina barn hemma. Tölö Daghems barn träffas varje dag, vare sig man kommit till dagis eller stannat hemma, genom en videosamling. Där visar de upp sina nyaste leksaker, berättar hur många tänder de tappat sen senast och tittar på skuggteater tillsammans.

- Vi tvättar händerna mera och det är färre barn på dagis.

De är de största ändringarna i deras dagisrutiner, tycker Selma Boldt, Daniel Husu, Anni Salmela och Alma Sjövall.

På Tölö Daghem, som upprätthålls av Barnavårdsföreningen, inleds morgonen med ett videosamtal. I samtalet deltar både barnen som är på daghemmet och de som är hemma.

- Vi hade mjukisarna på samlingen, berättar Alma.

Barnen är överens om att det roligaste har varit att se och höra kompisarna och att se på skuggteater.

- Många är hemma och vi vill erbjuda dem en möjlighet att känna sig delaktiga och som en del av den samhörighet vi har på dagis, säger föreståndare Marianna Jämsen.

Julia Grönvall och Marianna Jämsen gör skuggteater på distans.
Bildtext Julia Grönvall och Marianna Jämsen ordnade skuggteater på distans.
Bild: Tina Ikäheimo

Det virtuella mötet är ett sätt för barnen att dela med sig om vad som hänt hemma eller på dagis och prata med sina vänner.

- Många av barnen ser att deras föräldrar jobbar hemifrån och deltar i distansmöten. Det har varit viktigt för barnen att få ha sitt eget möte, säger Julia Grönvall, lärare inom småbarnspedagogik på Tölö Daghem.

- Via skärmen har vi fått se hur lyckliga barnen blir då de ser varandra. Förra veckan var det två barn som pratade om hur många tänder de tappat och så visade de upp sina tandgluggar i kameran, fortsätter hon.

Också föräldrarna har varit positivt inställda till de virtuella samlingarna. Med hjälp av föräldrarna kan barnen också önska program eller berätta vad de saknar mest från dagis.

"Tack för idag, vi ses imorgon"

De virtuella samlingarna ordnas varje morgon på daghemmet. Innan samlingen börjar har barnen några minuter på sig att hälsa på varandra och berätta senaste nytt för varandra.

Klockan tio börjar mötet som inleds med en sång som alla barnen känner till och kan sjunga med till. Sedan stängs barnens mikrofoner och pedagogerna sätter igång.

- Vi hälsar alla välkomna, varefter vi presenterar dagens tema och börjar med en aktivitet. Vi har till exempel ordnat skuggteater, rörelsestund med mjukisdjur och så har vi haft gemensamma rit- och musikstunder, säger Grönvall.

på bild Julia Grönvall,Emelie Elfving som ritar på ett papper som hänger på väggen.
Bildtext Julia Grönvall och Emelie Elfving ritar påskägg tillsammans med barnen.
Bild: Heidi Hytönen

- En del av barnen har saknat att rita och pyssla tillsammans så vi ritade påskägg tillsammans. Barnen fick sedan klippa ut och skicka bild på dem, fortsätter hon.

För många av barnen är samlingen dagens höjdpunkt. Samlingarna avslutas med att barnen sträcker fram sin hand mot kameran, som om de skulle skaka hand med varandra.

- Så säger vi "tack för idag, vi ses imorgon" för det brukar vi alltid göra då barnen åker hem från dagiset, säger Grönvall.

Det rådande läget är inte lätt för personalen. Det går inte att planera verksamheten långt framåt och det gäller att vara flexibel och redo att göra förändringar på kort varsel.

- Något positivt i allt det här är att vi har kommit på nya sätt att utveckla vår verksamhet. Personalen är väldigt flexibel och tar emot nya utmaningar, säger Jämsen.

Julia Grönvall visar via webbkameran hur det ser ut på daghemmet.
Bildtext Julia Grönvall visar via video för barnen som är hemma hur det ser ut på dagis.
Bild: Marianna Jämsen

Annars har vardagen på dagis inte ändrats i barnens ögon. Dagarna går åt till att leka, rita och vara ute på gården.

- Jag tycker det är roligt att leka med flodhästen, konstaterar Daniel.

Videosamtal till mormor

Videosamtalen är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner och familj.

- Jag har pratat med min mamma och min storebror. Jag har varit hemma och mamma har varit ute på promenad med hunden när jag har ringt dom, berättar Selma.

Anni brukar ringa videosamtal till sin mormor och morfar.

- Jag brukar spela fiol åt dom, berättar Anni.

Barnen har också ett par tips på vad man kan göra om man känner sig nedstämd eller ledsen när man inte kan besöka simhallar, bibliotek eller innelekparker.

- Jag blir glad när jag går ut och leker, säger Anni.

De är överens om att också mamma och pappa kan gå ut och leka ifall de känner sig nedstämda.

- Dom kan också laga mat inne, tillägger Daniel.

Diskussion om artikeln