Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Räddaren i nöden: Norges skidförbund fick trots allt ett miljonavtal med huvudsponsorn – inga individuella stipendier för åkarna som nu ska sälja reklam själva

Från 2020
Uppdaterad 31.03.2020 19:34.
Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug och Heidi Weng.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug och Heidi Weng.
Bild: EPA/TERJE PEDERSEN

Det norska skidförbundet har haft ekonomiska problem på grund av inställda tävlingar och två stora sponsorer som tackade för sig. Nu har ändå huvudsponsorn ändrat sig och tecknat ett avtal som ger förbundet tio miljoner kronor i året. "Avgörande för att driva verksamheten på toppnivå" säger längdchefen till NRK.

NRK och det norska förbundet rapporterar att en av norska skidförbundets huvudsponsorer har gjort en helomvändning som ser ut att rädda förbundet och längdskidåkningen från den största ekonomiska stressen.

– I en svår tid för den norska idrotten och längdskidåkningen är vi glada över det fortsatta samarbetet. Det ger oss trygghet för att satsa vidare, säger den norska längdchefen Espen Bjervig i förbundets pressmeddelande.

För det norska skidförbundet har inte haft det lätt.

Det var i november i fjol som huvudsponsorn Sparebank 1 meddelade att de inte kommer förlänga sponsoravtalet med skidförbundet. Dessutom har alla inhiberade tävlingar på grund av coronaviruset orsakat klart mindre intäkter än budgeterat.

Förra veckan kom sedan nästa smäll då även storsponsorn Veidekke meddelade att de kommit till samma beslut.

”Situationen är mycket allvarlig” sade generalsekreterare Ingvid Bretten Berg då i förbundets pressmeddelande.

Norska längdlandslaget under Tour de Ski.
Bildtext Norska landslaget under öppningen till Tour de Ski.
Bild: EPA/URS FLUEELER

Men nu får åtminstone förbundet några miljoner kronor till i kassan.

Norska längdåkarna tappar sina stipendier – ska själva sälja reklam

Det nya avtalet med huvudsponsorn täcker de kommande två åren. Efter de två kommande åren finns det en möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare tre år.

Enligt pressmeddelandet har avtalet ett värde på tio miljoner norska kronor per år.

– I dagens situation är det avgörande för att driva verksamheten på toppnivå så som vi gjort nu. Det är inte bara en väsentlig sponsor utan också extremt viktigt i hela helheten, säger Bjervig till NRK.

– Vi skulle ha behövt göra stora strukturella ändringar ifall vi inte hade fått det här sponsoravtalet, fortsätter han.

De har möjlighet att ta in de stipendieintäkter de nu mister genom att gå ut och sälja själva.

Sponsoravtalet är ändå mindre värt än tidigare och de norska skidåkarna kommer därmed inte att få personliga stipendier.

Skidåkarna ska nu enligt förbundet få in de inkomster de går miste om med att sälja reklam själva och teckna personliga sponsoravtal.

– De har möjlighet att ta in de stipendieintäkter de nu mister genom att gå ut och sälja själva. Just nu är kanske inte den bästa tajmingen med tanke på hur marknaden ser ut nu. Men jag tror åkarna har en stark förankring speciellt lokalt.

Tidigare har de norska landslagsåkarna fått 120 000 norska kronor i året.

Bjervig säger även att det finns en möjlighet dels för klubbarna att genom sina sponsorer stöda skidåkarna – eller om det ser illa ut för åkarna och de inte lyckas hitta sponsorer – för förbundet att hjälpa till på något sätt.

Diskussion om artikeln