Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konkurrenskraften står i fokus för företag som har sin verksamhet kvar under coronakrisen: "Att vi är bra på distansarbete kan vara en fördel"

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 05:09.
Företaget Kolsters vd Timo Helosuo distansjobbar i sitt hem under coronakrisen.
Bildtext Kolsters verkställande direktör Timo Helosuo visar exempel på distansjobb. Han tycker det är viktigt att också positiva trender ges utrymme under coronakrisen.
Bild: Katariina Helosuo

Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Men det finns också företag som har en verksamhet som fortsätter. För dem är konkurrenskraft nyckelordet.

– Mötena har blivit kortare, vilket ingen beklagar, säger företaget Kolsters verkställande direktör Timo Helosuo, då han ombeds återge sina erfarenheter av arbete som utförs på distans under coronakrisen.

Kolster är specialiserat på immateriella rättigheter och har satsat på att de anställda ska kunna jobba hemifrån. Det inbegriper moderna datorer och fungerande förbindelser.

Företag måste också tänka på den sociala aspekten. Det kan kännas ensamt att jobba hemifrån. Folk kan till exempel visa bilder från hemmet och ha virtuella kaffepauser.

Inte en självklarhet överallt

Man skulle inte tro att fungerande möjligheter att distansjobba är något konstigt i en bransch där nationsgränser saknar betydelse.

Helosuo har ändå överraskats. Det som är normalt för finländarna är inte alls så normalt i Centraleuropa. Till exempel i Tyskland, av alla länder, har inte alla i branschen goda möjligheter att jobba hemifrån.

Kan finländska företag få konkurrensfördelar av detta?

– Visst kan vi få det. Men vi ser det mer som att vi vill hjälpa våra kollegor så att jobben inte blir ogjorda, säger Helosuo.

Finland bra på distansarbete

Finlands näringsliv EK:s chefsekonom Penna Urrila säger att det visst finns företag och branscher där coronakrisen inte raserar så mycket i vardagen, trots att viruset är illa för de flesta.

Penna Urrila, ledande ekonom på EK
Bildtext Penna Urrila säger att finländarna är bra på distansarbete. Här är han fotograferad på sin fysiska arbetsplats.
Bild: Yle/ Jaani Lampinen

Många kämpar för sin överlevnad, och då gäller det att få ner kostnaderna och vara så flexibel som möjligt. Men för företag som har en verksamhet som fortsätter är konkurrenskraft nyckelordet.

– Vi är nog bra på distansarbete i europeiskt perspektiv. Det kan vara en relativ fördel.

Infran måste fungera under krisen

Timo Helosuo säger att det är viktigt för staten att upprätthålla infrastrukturen som möjliggör distansarbete, så att de delar av näringslivet som fungerar också fungerar i fortsättningen.

Det finns redan nu olika avdrag som kan göras i beskattningen, som till exempel avdraget för arbetsrum.

– Informera bättre om dem och vad som ingår, lyder rådet.

Det är helt avgörande att kommunikationerna och förbindelserna fungerar, vilket de hittills gjort under coronakrisen.

– Att upprätthålla infrastrukturen är en förutsättning för att vi ska få något gjort överhuvudtaget. Här har staten och samhället en mycket viktig roll, säger Helosuo.

Diskussion om artikeln