Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

De Eurovisa analyserar bidragen som skulle ha tävlat i årets Eurovision Song Contest - "Kvaliteten på många av låtarna var jättehög"

Från 2020
Uppdaterad 03.04.2020 09:24.
Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bildtext Johan Lindroos och Eva Frantz med gäster analyserar alla de 41 låtar som skulle ha medverkat i ESC i Rotterdam i år.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Eurovision Song Contest må vara inhiberat men det stoppar inte De Eurovisa från att dyka upp i din ruta under de följande sex fredagarna.

Nyheten om att Eurovisionen inte ordnas i år på grund av Covid-19 kom mindre än en vecka innan inspelningen skulle börja.

- Vi fick förfrågan om vi kunde hitta på något trots att Eurovisionen blev inställd, för den här typen av innehåll skulle folk behöva just nu. Något som bjuder på en paus i den ganska dystra nyhetsrapporteringen, berättar programledare Eva Frantz.

Svenska Yles innehållschef Anna Forth säger att det egentligen inte var något svårt beslut att fortsätta med produktionen med bara en del små justeringar.

- Många fans tyckte att det var väldigt trist att Eurovisionen inte blev av. Vi är väldigt glada att vi kan erbjuda dem De Eurovisa i år också, allt vi kan ge tittarna är värdefullt, säger Forth.

De Eurovisa Johan Lindroos och Eva Frantz med komikern Anders Helenius.
Bildtext Komikern Anders Helenius är gäst i det första avsnittet.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Johan Lindroos vill också lyfta fram låtskrivarna och artisterna som inte får en chans att uppträda på den stora scenen i Rotterdam. Arrangören EBU har bestämt att man inte får tävla med samma sånger nästa år.

- Det känns som en handräckning till de stackars artisterna som har jobbat hårt för att ta sig till Eurovisionen. Det finns någon som bryr sig om låtarna som annars skulle ha hamnat i gömman, säger Lindroos.

"För många är våren inte sig lik utan Eurovisionen"

- Men vi försöker göra något roligt utav det - och nej det kommer inte att vara samma sak, inte ska vi låtsas som det ens. Men det hade utsetts 41 helt utmärkta bidrag och det skulle ha blivit ett roligt och varierat Eurovisionsår. Nu har vi åtminstone gett dem den sedvanliga De Eurovisa-behandlingen och det känns som om det var helt rätt beslut, säger Frantz.

De Eurovisa Johan Lindroos och Eva Frantz med sångaren Jannika B tittar på Rysslands Eurovisionsbidrag.
Bildtext Sångaren Jannika B ger poäng till Rysslands bidrag.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Panelen har dessutom den här gången fått fokusera extra mycket på musiken då man inte kan spekulera om hur framträdandet kommer att se ut på Eurovisionsscenen.

Och vem hittar vi då i panelen? Bland annat flera UMK-veteraner, sångare och tv-personligheter.

I det första avsnittet som sänds fredagen den 3 april får vi träffa komikern Anders Helenius känd bland annat som programledare i tv-programmet Närapå veckans studio.

Sångaren Jannika B gästar det andra avsnittet och det visar sig att hon har varit ett stort fan av tävlingen i många år.

Tika Sevón Liljegren är gäst i De Eurovisa.
Bildtext Tika Sevón Liljegren är gäst i det tredje programmet som sänds 17.4.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

De Eurovisa välkomnar tillbaka Tika som var gäst i programmet också i fjol. Tika deltog i Tävlingen för ny musik UMK i år med låten I Let My Heart Break. Nu får hon ge poäng till bidragen som kunde ha varit hennes motståndare.

En annan med erfarenhet från tidigare säsonger är gästen i det fjärde programmet sångaren Paul Elias. Han var gäst senast år 2016. Han tävlade också i UMK 2014 med sitt band Satin Circus.

De Eurovisa Johan Lindroos och Eva Frantz med sångaren Mia Hafrén.
Bildtext Sångaren Mia Hafréns avsnitt sänds den första maj.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Sångaren Mia Hafrén har senast år 2017 analyserat eurovisionslåtar med De Eurovisa. I det femte avsnittet får vi höra vad panelen tycker om Finlands eget bidrag av Aksel Kankaanranta.

Sist men inte minst: i det sjätte avsnittet gästar musikern Lasse Piirainen studion. Lasse var den ena delen av duon Norma John som representerade Finland med låten Blackbird år 2017.

- Det är roligt att lyssna på bidragen och säga sin åsikt, men jag är kritisk då det kommer till musik. Jag delade ut poäng mellan ett och nio, avslöjar Piirainen vars alster panelen för bara några år sedan kommenterade i samma studio.

Musikern Lasse Piirainen gästar De Eurovisa.
Bildtext Musikern Lasse Piirainen säger att medverkan i Eurovisionen har öppnat många dörrar för honom som låtskrivare.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Många skämtsamma bidrag

Låtarna är riktigt roliga i år. Nederländerna vann i fjol med Duncan Lawrences ballad Arcade och vissa länder tänkte försöka vinna Europas gunst med ett likadant koncept, men det finns undantag.

- Nu med facit på hand så skulle det här ha varit ett jättebra år. Kvaliteten på många av låtarna var jättehög, säger Johan Lindroos som jobbar som musikchef på Yle Radio Suomi.

Paul Elias är gäst i De Eurovisa.
Bildtext Paul Elias hittade två favoriter i det fjärde avsnittet.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Många bidrag var ganska svängiga och det fanns en del skämtsamma bidrag som inte tar sig för på stort allvar. Eva Frantz erkänner att hon till och med delade ut några tior i år.

- Det som harmar mig mest är att det här är året skulle ha varit underdogsens år. Vinnarfavoriterna var inte Sverige och Ryssland som det så ofta är, det kunde ha blivit en oväntad segrare, till och med någon som inte vunnit tidigare, säger Frantz.

Den nionde säsongen av De Eurovisa har premiär fredagen den 3 april 2020. Programmet sänds på fredagar i Yle Fem klockan 18.30 och i TV2 klockan 21.50. Avsnitten kan också ses på Yle Arenan.

Vill du se alla låtar i årets Eurovision Song Contest i sin helhet hittar du dem på Eurovisionens officiella webbsida.

Vad tycker du själv om årets ESC-låtar? Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln och/eller på De Eurovisas Facebook-sida.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vitryssland bjuder på pärlperuk och Australien förvånar med förvirrat men intensivt bidrag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln