Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Viruset sprider sig okontrollerat på atomdrivet hangarfartyg – kärnreaktorerna måste hållas i schack

Från 2020
Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt i Da Nangs hamn i Vietnam.
Bildtext USS Theodore Roosevelt besökte Da Nang i Vietnam i början av mars. Smittan misstänks ha kommit ombord då.
Bild: EPA

Coronaviruset har börjat sprida sig på ett amerikanskt hangarfartyg i Stilla havet i allt snabbare takt. Fartyget har två kärnreaktorer ombord som måste hållas under kontroll.

Det första coronafallet ombord på USS Theodore Roosevelt uppdagades för en vecka sedan och på måndagen uppgav en officer att antalet stigit till 150–200.

Den amerikanska flottan har inte avslöjat hur många personer som finns ombord. Hangarfartyg av den här typen har vanligen 4 000–6 000 man i besättningen.

Theodore Roosevelt ligger nu i Guam i Stilla havet.

Marinen och fartygets befälhavare försöker ta besättningen i land i omgångar för att testa dem och hålla dem i karantän, men det finns inte plats i Guam för så många extra potentiella patienter.

Soldater och flygplan på den amerikanska flygbasen på Guam.
Bildtext USA har en flygbas på Guam, som är amerikanskt territorium med cirka 170 000 invånare.
Bild: U.S. Air Force photo by Senior Airman Elizabeth Baker
Karta över Stilla havet och Guam.
Bild: Yle/Google

Fartygets befälhavare har vädjat om hjälp att evakuera största delen av besättningen eftersom smittan sprider sig okontrollerat.

– Vi är inte i krig. Sjömän behöver inte dö, säger kapten Brett Crozier i ett mycket ovanligt brev till sina överordnade. Brevet har läckts till amerikanska medier.

USA:s försvarsminister Mark Esper har emellertid avvisat en total evakuering och sagt att ingen av de smittade har blivit allvarligt sjuk.

Militära slagkraften kan hotas

Hangarfartygen är en stark symbol för USA:s militära styrka i världen, och en evakuering skulle göra Theodore Roosevelt oanvändbar rent militärt.

USA:s tillförordnade marinminister Thomas Modly säger till CNN att man måste gå metodiskt tillväga, eftersom det handlar om ett militärt fartyg, inte ett civilt kryssningsfartyg som kan tömmas vid behov om man hittar en hamn som tar emot det.

– Fartyget är ju beväpnat, det har flygplan ombord. Vi måste kunna släcka bränder ombord om sådana uppstår. Och vi måste hålla igång ett kärnkraftverk, säger Modly.

Man kan inte fly viruset på ett krigsfartyg

Amiralen i avsked James G. Stavridis säger att flera dylika situationer antagligen kommer att uppstå eftersom örlogsfartyg är perfekta omgivningar för coronaviruset att sprida sig.

– Det är omöjligt att iaktta socal distansering på sådana, säger Stavridis till San Fransisco Chronicle.

Två besättningsmän på hangarfartyget USS Theodore Roosevelt övar sig att splitsa.
Bildtext Besättningsmän på USS Theodore Roosevelt övar sig på att splitsa tågvirke. Sjömännen lever tätt inpå varandra ombord.
Bild: U.S. Naval Forces Central Command

Enligt Stavridis kommer situationen på Theodore Roosevelt att förvärras.

– Man kan inte bara paketera in fartyget och låta alla gå i land. Det är fullt av vapen, utrustning för miljarder dollar, brandrisk och kärnreaktorer, påpekar Stavridis som tidigare var Natos kommendör i Europa.

Mycket större än de största Sverigebåtarna

USS Theodore Roosevelt hör till en grupp på tio atomdrivna amerikanska hangarfartyg av Nimitzklass som är världens största krigsfartyg vid sidan av USS Gerald R. Ford som färdigställts helt nyligen.

De är drygt 330 meter långa, dvs. cirka 130 meter längre än Sverigebåtarna Silja Symphony och Silja Serenade.

Theodore Roosevelt drivs av två kärnreaktorer på 550 megawatt var. De producerar vattenånga som används till att driva elgeneratorer och ångturbiner, som ger fartyget en topphastighet på över 30 knop.

Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt till sjöss.
Bildtext Alla Finlands 62 Hornetplan skulle rymmas ombord på USS Theodore Roosevelt utan problem. I nödfall kan hangarfartyget ta ombord 130 jaktplan av typ F/A-18 Hornet, men antalet är vanligen drygt 60.
Bild: EPA-EFE/MC3 ANTHONY N. HILKOWSKI

Diskussion om artikeln