Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Om två månader ser vi alla ut som Tarzan": Borgåbarberaren Axel Nylund lade lapp på luckan – men vägrar hänga läpp

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 13:53.
Axel Nylund håller upp en sax.
Bildtext Axel Nylund tog hem saxarna för att se till att de inte förfaller.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Småföretagare kan råka i stora problem då coronakrisen tätnar. För vissa är distansarbete helt uteslutet – ännu går det inte att klippa hår via videolänk. Men Axel Nylund håller humöret uppe, än så länge.

Axel Nylund är mer känd som "The left handed barber" i Helsingfors. Men nu är salongen i Kronohagen stängd och barberaren och saxarna i hemstaden Borgå.

De senaste veckorna har det blivit mer träning och tv-spel än hårklippning. Först försvann de flesta kunderna och sedan insåg Nylund att han inte kan fortsätta jobba med gott samvete.

– Kunderna är mellan två och 105 år gamla och jag vill inte smitta de äldre. Det kändes inte rätt att ta risken å andras vägnar, så det var ett ganska enkelt val till slut.

Så nu sitter Nylund i samma båt som så många andra småföretagare: de löpande utgifterna fortsätter att rulla på trots att salongen är stängd.

Axel Nylund poserar i Borgå.
Bildtext Axel Nylund har en tv-spelhög på en meter hemma i Borgå – han har med andra ord inga problem med att sysselsätta sig.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Hyresvärden i Helsingfors gick ändå med på att ge en hyresfri månad – vilket ger tillfälligt andrum. Dessutom har Nylund levt snålt den senaste tiden.

– Jag går inte under de kommande två eller tre månaderna, så jag kan ännu stå här och le. Men om du frågar mig igen i juni kanske jag är på lite annat humör, säger han och skrattar.

Hemlagade pottfrisyrer att vänta

Nylund hoppas på att få någon sorts bidrag av staten. Alla pengar är hemåt och kan hjälpa garantera att verksamheten fortsätter.

För barberare behövs också efter krisen.

Mycket är oklart – men en sak är säker: håret fortsätter växa. Och någon gång i framtiden får Nylund ta tag i vildvuxna virrvarr och hemlagade pottfrisyrer i mängd och massor.

– Det kommer att se lite mystiskt ut. Jag känner själv att att mina sidor börjar vara rejält långa. Ge det två månader till så ser vi alla ut som Tarzan.

Axel Nylund poserar i Borgå.
Bildtext Axel Nylund dömer inte kollegorna som fortfarande har öppet. Han vet att vissa har det riktigt tajt med pengarna.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Diskussion om artikeln