Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fredrik Furu firar 10 år som soloartist – "Jag känner mig inte som en mätt 10-åring, utan är fortfarande hungrig"

Från 2020
Uppdaterad 02.04.2020 13:11.
Fredrik Furu
Bildtext Fredrik Furu utmanar på Vegatoppen med låten Sommartid.
Bild: Marcos Engman

10 år som soloartist i år, men musik har han sysslat med mycket längre än så. Fredrik Furu har många års erfarenhet av musikscenen. Nu är han ute med en färsk singel och utmanar på Vegatoppen med låten Sommartid.

Fredrik Furu fick sitt genombrott i musiktalangtävlingen Fame Factory i Sverige år 2003. År 2006 släppte han sin första skiva med bandet Kometfabriken och det senaste decenniet har han fungerat som soloartist.

Att klara sig som soloartist i 10 år är på många sätt beundransvärt. Furu själv känner sig nöjd, men suktar fortfarande efter mer.

– Det känns som en milstolpe på många sätt. Jag är nöjd, men jag känner mig inte som en mätt 10-åring, utan är fortfarande hungrig.

Det här är Fredrik Furu

Har hittat en bra rutin i solokarriären

Furu berättar att han är i ett ganska bra läge just nu, trots att karriären hunnit ha både upp- och nedförsbackar.

– Fördelen med att man har skaffat sig lite erfarenhet är att man vet att man inte faller i de största groparna när man ska släppa ny musik eller börja jobba på en ny skiva. Jag har en bra rutin, lite som när en fotbollsspelare gör sin bästa säsong där vid 28-29 års ålder.

Furu berättar att det genom hela karriären funnits ett tvivel som artister ofta har: Är det här tillräckligt bra? Vad ska folk tycka?

– Folk bedömer ens jobb konstant. Det är det som är nackdelen med att ha ett offentligt yrke. Allt som man lägger ut blir man bedömd för. Någonstans har jag en bättre tilltro till mig själv just nu, vilket är skönt.

Fredrik Furu på scen.
Bildtext Fredrik Furu har en lång erfarenhet av att stå på scenen.
Bild: Ville Juurikkala

Musikbranschen är i ständig utveckling

Musikbranschen har förstås också förändrats en hel del under det senaste decenniet.

Diverse strömningstjänster har uppkommit och hela musikdistributionen har fokuserats mot dem, vilket är på både gott och ont, menar Furu.

När Kometfabriken släppte sin första och enda skiva år 2006 fanns det inga strömningstjänster.

– Nu har man har fått andra verktyg för att få ut sin musik. Du behöver inte nuförtiden ha ett skivbolag bakom dig. Samtidigt finns det ingen kvalitetskontroll, utan allt kommer ut. Det är upp till lyssnaren att avgöra vad som håller eller inte.

Utmanar på Vegatoppen

Fredrik Furu utmanar nu på Vegatoppen med låten Sommartid. Låten är en singel som kom ut den 27 mars och ger lyssnaren möjlighet att mentalt förflytta sig till en soligare plats.

– Låten föddes i och med att vi hade en jättedålig vinter. Det var lonkerogrått väder varje dag och jag var otroligt trött på att inte se solen någonstans. Jag tänkte att man mentalt kanske kan förflytta sig till en soligare plats.

Förutom sol och positiva tankar, handlar låten också om att våga ta steget och byta riktning.

Du kan rösta på låten här.

Fredrik Furu firar 10 år som soloartist i Vegatoppen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln