Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sommarjobben ett stort frågetecken i coronatider

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 16:08.
Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Bildtext När en majoritet av de finländska företagen förbereder sig på uppsägningar hotas också sommarjobben.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Sommarjobben är mångas inkörsport till en karriär i en drömbransch. När en majoritet av de finländska företagen förbereder sig på uppsägningar hotas också sommarjobben.

Benjamin Nedergård, 23, studerar sitt fjärde år för en karriär i IT-branschen vid Aalto-universitetet. Han har hunnit söka flera sommarjobb vid olika företag men det är svårt att få klara besked över hur sommaren blir.

– Jag är nog nervös. Jag vet inte om det blir nåt sommarjobb. Fast det låter positivt från företagen så kan man inte veta på grund av coronaviruset, säger Benjamin.

benjamin nedergård i kofta med arrmarna i kors. han står utomhus på vintern med vass i bakgrunden.
Bildtext Benjamin Nedergård väntar ännu på om det blir nåt sommarjobb.
Bild: privat

Benjamin borde ha fått besked i förra veckan men när de hörde av sig behövde de skjuta upp beskedet ytterligare tre veckor.

Sysselsättning framom cv

En plan B som Benjamin har övervägt om han inte lyckas få sommarjobb inom sin bransch är att i år igen vara simlärare, förutsatt att det ordnas simskolor i sommar.

– Det råder ändå brist på simlärare i hela Österbotten, säger Nedergård.

Han konstaterar också att om han inte får jobb i sin bransch i år så beror det inte på att han saknar kompetens. Det beror på att företagen är i en taskig sits.

– Du behöver inte känna dig misslyckad eftersom det inte är något du kan påverka.

Servicejobb och industrin i pisset

Två tredjedelar av av Finlands företag tänker permittera eller säga upp personal under våren. Det framkommer i en enkät som landets samlade handelskamrar har låtit göra.

På Finlands Fackförbunds Centralorganisation, FFC, är man säkra på att det här även kommer att påverka sommarjobbare. Det är bara svårt att veta hur mycket.

– Svårast är läget i den privata servicebranschen och på arbetsplatser med mycket mänsklig kontakt, säger Jussi Kukkola, organisationsexpert på FFC.

Glasskiosk
Bildtext Många klassiska sommarjobb är speciellt utsatta i sommar
Bild: Yle/Sune Bergström

När FFC frågade huvudförtroendemän inom servicebranschen svarade över hälften att man inlett eller kommer att inleda samarbetsförhandlingar som en konsekvens av covid-19.

Också industrin och exporten lider av det rådande kaoset. Komponenter blir allt svårare att få tag på och efterfrågan från andra länder sjunker.

Men om du har ett avtal?

Om en person redan hunnit skriva på ett arbetsavtal för sommaren borde man ju sitta säkert, men i nuläget är det inte sant.

– Om coronaviruset eller någon annan faktor gör att det inte finns jobb kan arbetsgivaren permittera eller häva avtalet, säger Kukkola på FFC.

Enligt arbetsavtalslagen är sådana faktorer helt giltiga anledningar att bryta avtalet. Arbetsgivaren måste ändå kunna bevisa att orsakerna är giltiga, och att de inte kan erbjuda någon annan sorts jobb.

– I ett sånt fall rekommenderar jag att man först är i kontakt med arbetsplatsens huvudförtroendeman, säger Kukkola.

Undantagsvis arbetslöshetsersättning för vissa studerande

Arbetslöshetsersättning är förstås också en möjlighet men den gäller inte alla. Studerande som lyfter studiestöd har inte rätt till ersättning eftersom studiestödet räknas som en inkomst.

Undantagsvis har dock riksdagen godkänt en lag som möjliggör att permitterade sommararbetare som fortsätter studera hösten 2020 faktiskt har rätt till arbetslöshetsersättning.

Ovanstående bidrag gäller om du som studerande har permitterats från ditt sommarjobb efter den 16 mars. Lagen är i kraft fram till den sista juli i år.

Studier, sedlar eller stöd

En annan möjlighet är att företag kan få hjälp av stad eller kommun att betala din lön.

– Du kan kolla med staden eller kommunen om de erbjuder sommarjobbssedlar, säger Kukkola.

Sedlarna fungerar som så att staden eller kommunen står för en del av lönen om du arbetar på ett företag. En sådan lösning kan också underlätta att du får sommarjobb.

En annan möjlighet är att gå sommarkurser och också lyfta studiestöd. Och om alla möjligheter till pengar är uteslutna finns alltid utkomststödet till hjälp. Den möjligheten gäller om du exempelvis avverkat ditt studiestöd, inte fått ihop tillräckligt med studiepoäng eller inte kan få studielån.

Eller så hittar du på nåt eget

Benjamin Nedergård har ännu ett konkret tips till alla som kanske drabbas av sommarjobbsbrist.

– Du kan jobba med egna projekt för att öka chanserna att få jobb nästa år. Om du har hela sommaren på dig kan du hinna med bra saker.

Uppdatering kl 16:08: Ett stycke om permitterade studerandes rätt till en tillfällig arbetslöshetsersättning lades till